Dobar umak oplemenit će okus bilo kojeg jela. U Sjedinjenim Američkim Državama iznimno je popularan takozvani BBQ ili umak za roštilj.

Iako ime ovog umaka upućuje da se koristi uz termičku obradu mesa i drugih sastojaka na grilu, možete ga koristiti u različitim varijantama.

BBQ umak možete poslužiti i uz vučenu svinjetinu, prženu piletinu, na burgerima i pizzama. Poslužit će kao i odlična marinada za veganska "krilca" od cvjetače.

Donosimo vam recept za jednostavni BBQ umak koji je dodatno oplemenjen medom te mu daje neodoljivu slatkoću.

Imate li dobar blender ili sjeckalicu povrća, možete ga pripremiti za manje od pola sata.

Sastojci za medeni BBQ umak:

  • 235 g kečapa
  • 100 g smeđeg šećera
  • 65 ml jabučnog octa
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 čajna žličice dimljene paprike u prahu
  • ½ čajne žličice čilija u prahu
  • sol i papar po želji

Priprema umaka za roštilj:

  1. Zagrijte ulje u tavi pa na njemu prepirjajte luk narezan na manje komade. Pirjajte luk sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno 15-ak minuta.
  2. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još jednu minutu.
  3. Prebacite pirjani luk i češnjak u sjeckalicu povrća zajedno s ostalim sastojcima za umak: kečapom, jabučnim octom, smeđim šećerom, medom, umakom Worcestershire, limunovim sokom, dimljenom paprikom u prahu, čilijem, soli i paprom.
  4. Pulsirajte sve dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
  5. Prebacite umak u staklenu posudu i držite u hladnjaku 10-ak dana.
  6. Poslužite s mesom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju