Možda ne biste o Islandu razmišljali kao o zemlji hamburgera, no ako niste – razmislite ponovno. Zateknete li se na idiličnom otoku, svakako potražite Tommi's Burger Joint, kultni restoran hamburgera čijeg vlasnika nazivaju legendom koji je ispratio McDonald's iz države.

Dobro, ne doslovno, ali svakako je kumovala ljubav Islanđana prema njegovim specijalitetima i cijenama. A ovo je priča o Tommiju i hamburgerima.

Sam svoja reklama

Tommi Tomasson svojevrsna je legenda burgera na Islandu. Nakon što je godinama radio u kuhinji, otišao je u Ameriku i ostao očaran gastro i ugostiteljskom ponudom. Odlučio je vratiti se na Island i pokrenuti svoj posao. Postojao je samo jedan mali problemčić: Tommi je imao problem s alkoholom zbog kojeg ga nitko nije htio zaposliti. Otišao je na rehabilitaciju, okanio se pića i posvetio burgerima.

Kada je 1980-ih otvorio svoj restoran, Tommi's Burger Joint, posao je planuo. Dnevno je prodavao stotine burgera i opisao cijelu situaciju kao ludnicu. Islanđani su bili oduševljeni. Danas će za njega reći da je čovjek koji je donio burger na otok, ali i istjerao moćni McDonald's. Zar je to stvarno istina? Pa, gdje ima dima, ima i vatre, ali stvarnost je malo kompleksnija.

Inače, Tommi je danas markantni 70-godišnjak koji ima svoj rock band, redovito odlazi u teretanu i jede hamburgere gotovo svaki dan već 12 godina. Sam svoja reklama!

No, vratimo se na hamburgere. Tommijeva poslovna priča poklapa se s razdobljem kada McDonald's dolazi na Island. Bila je to 1993. godina – Islanđanima je porastao životni standard, više se zarađivalo i vrata su se otvorila za gastro hitove sa Zapada, što je bio svojevrsni simbol otvaranja svijetu nakon duge izolacije.

Čak je i Tommi ostao šokiran uspjehom ovog lanca brze hrane, taman kad je pomislio da nema konkurencije… Idućih 20 godina bili su pošteni rivali, uz ostale restorane hamburgera koji su počeli nicati.

Asador Etxebarri Hrana i piće Dobro do boli: Seoska pečenjarnica u kojoj se jede najbolji roštilj na svijetu

Islanđani su odabrali domaće

No onda se dogodilo nešto što je prodrmalo svijet: financijska kriza 2008. godine. Inflacija, otkazi i prosvjedi obilježili su godinu koja će uslijediti. Za restorane koji su svoje namirnice uvozili izvana, ovo je utjecalo na cijenu uvoza, te konačnog proizvoda. Među njima bio je i McDonald's: cijene hamburgera odletjele su u nebesa, BigMac na Islandu koštao je skoro 7 dolara i bio je najskuplji na svijetu.

Islanđani su se više okrenuli domaćim varijantama i Tommi je ponovno bio na vrhu, zahvaljujući cijenama koje se nisu drastično mijenjale. Samo godinu dana kasnije, posljednji McDonald's na Islandu, u Reykjaviku, napustio je zemlju. Uz taj dan vezuje se jedna zanimljiva anegdota: Islanđanin Hjortur Smarason iskoristio je priliku i kupio posljednji cheeseburger i pomfri u državi.

Kako je i sam izjavio, htio je vidjeti jesu li istinite one priče o tome kako McDonalds'ova hrana ne truli. Donirao ih je Nacionalnom muzeju Islanda. Danas su taj burger i krumpirići izloženi u staklenom kabinetiću, a moguće je čak i promatrati ih u prijenosu uživo.

Nakon što je McDonald's otišao, zamijenio ga je Metro – islandski lanac brze hrane koji koristi lokalne izvore hrane zbog čega je i cijena jeftinija. Radnici su zadržali poslove, a gastro ponuda ostala je više-manje ista. Koga god odabrali, na Islandu ćete teško pogriješiti. Domaće i ukusno je prioritet. Mljac!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju