Ukrajinski smotuljci od kupusa, riže i mljevenog mesa nazivaju se golubsti, a sastojci i priprema im variraju od kuhinje do kuhinje. Dok se kod nas koriste listovi kiselog kupusa, u Ukrajini ćete češće naći svježe koji se najprije blanširaju pa pune mješavinom mljevenog mesa i riže.

Za pripremu se koristi i umak od rajčice, ali i drugi sastojci poput heljde koja služi kao zamjena za rižu, gljiva, slanine, kao i ribane mrkve. Bez obzira na varijacije, ukrajinski golubtsi najbolje pašu posluženi s kiselim vrhnjem.

Sastojci za golubtsi:

2 šalice riže
2 srednje glavice kupusa
450 g mljevene svinjetine
450 g mljevene puretine
2 velika jaja
6 srednjih mrkvi
2 šalice umaka od rajčice
ocat
maslinovo ulje
kiselo vrhnje
sol

Priprema:

1. 2 šalice riže kuhajte u 3 i 1/2 šalice vode s 2 žlice maslinovog ulja i 1 žličicom soli. Poklopite i kuhajte dok riža ne omekša, a voda ispari.

2. Ogulite vanjske listove kupusa i nožem izdubite korijen. Zagrijte lonac vode pa dodajte oko pola žlice soli i ulijte 4 žlice octa. Kuhajte jednu po jednu glavicu oko pet minuta sa svake strane. Dok se kupus kuha lagano razdvojite listove i vadite ih na tanjur kada omekšaju. Vodu od kuhanja sačuvajte. Veće listove prepolovite, manjim listovima stanjite deblje dijelove pri dnu kako biste ih lakše mogli zamotati.

3. Pomiješajte rižu i meso pa promiješajte. Naribajte 4 mrkve i popržite ih na žlici maslaca s tri žlice ulja na umjerenoj vatri. Kada omekša ulijte umak od rajčice. Nakon nekoliko minuta maknite s vatre i kad se malo ohladi dodajte u smjesu s mesom. Dodajte i dva jaja i posolite. Promiješajte.

4. Na svaki list
kupusa stavite žlicu do dvije nadjeva pa zamotajte listove tako da čvrsto zataknete rubove kako se sarme ne bi raspadale.

5. Naribajte preostale dvije mrkve pa ih popržite na dvije žlice maslinova ulja. Dodajte šalicu umaka od rajčice i žlicu kiselog vrhnja. Sarme stavite u lonac, prelijte umakom od mrkve i dodajte toliko vode od kuhanja kupusa da gotovo prekrije sarmu. Kuhajte 40 minuta na umjerenoj vatri. Ako želite, možete je i ispeći u vatrostalnoj posudi u pećnici. U tom slučaju pecite na 220 stupnjeva Celzija oko 20 minuta i zatim smanjite na 180 stupnjeva i pecite još jedan sat. Poslužite s kiselim vrhnjem. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju