U naslovu smo vam rekli čistu istinu jer ovaj recept stvarno spaja klasičnu ili njujoršku tortu od sira (znate koju: biskvit od keksa i maslaca, krema od sira i glazura od kiselog vrhnja) s baskijskom tortom od sira koja u tradicionalnoj verziji nema biskvit i samo se zamute sir i brašno i izliju u kalup, a torta je poznata po svome zagorenom izgledu.
Ali, što kada bi baskijska torta postala krema njujorškoj, odnosno kada bi baskijska torta dobila biskvit druge torte od sira? Ne morate se pitati ni zamišljati kako izgledaju dvije torte od sira u jednoj - sve upute su tu. Baskijska je torta posudila i malo nakita od njujorške kolegice, pa se između jedne i druge torte ugurao i ukusan nadjev od bobičastog voća.
Sastojci za dvije torte od sira u jednoj:
Za biskvit
- 200 g izmrvljenih keksa (graham krekera ili Speculaas)
- 50 g smeđeg šećera
- 55 g neslanog maslaca, otopljenog
- 1 prstohvat soli
Za voćni nadjev
- 100 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 400 g miješanog bobičastog voća (svježeg ili smrznutog, odmrznutog i ocijeđenog)
Za krenu od sira
- 680 g krem-sira, ohlađenog
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 120 g kiselog vrhnja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 3 žlice višenamjenskog brašna
- ¾ čajne žličice soli
Priprema dviju torti od sira u jednoj:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Obložite kalup promjera 20 cm papirom za pečenje tako da viri preko rubova.
- U blenderu izmiješajte izmiješajte smrvljene kekse, šećer, maslac i sol. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup, prekrijte plastičnom folijom i zagladite površinu čašom.
- Pecite u sredini pećnice 10 minuta i ostavite sa strane da se ohladi.
- U malom loncu pjenasto izmiješajte šećer i kukuruzni škrob. Dodajte bobičasto voće i kuhajte na srednjoj vatri dok sok ne postane gust i bistar, 3 do 5 minuta. Maknite s vatre.
- Izmiksajte krem sir srednjom brzinom oko minutu i pol. Dodajte šećer i miksajte još minutu. Umiješajte jaja i žumanjke, jedno po jedno. Ubacite kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije i miksajte još 30 sekundi dok se smjesa ne sjedini.
- U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte malo izmiksanog krem sira u brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite ovu smjesu natrag u zdjelu s krem sirom i miješajte dok se ne sjedini.
- Po pečenoj kori ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev od šumskog voća.
- Na nadjev nježno izlijte kremu od sira.
- Pecite u sredini pećnice 20 do 25 minuta, dok kolač izvana ne dobije tamno smeđu boju.
- Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim najmanje 2 sata u hladnjaku.
Spiedini od kozica s nektarinom i pršutom: Tradicionalni mediteranski sastojci i inovativne tehnike kuhanja +23