Svinjski lungić ili pečenica jedan je od najmekših dijelova svinjetine, pa ne zahtijeva dugotrajnu termičku obradu. Istovremeno ga vrlo lako možete presušiti i učiniti nejestivim.


Poslužite se kuhinjskim termometrom da biste dobili savršeno sočno meso koje ima blagu ružičastu boju. U sredini mesa temperatura bi trebala dosezati 62 Celzijeva stupnja.


Da biste spriječili pretjeranu termičku obradu mesa, stavite ga u dobro zagrijanu pećnicu na visoku temperaturu, ali vrlo kratko. Dodatnu sočnost mesa zajamčit će glazura na bazi dijon senfa i aromatičnog začinskog bilja.

Prije nego što premažete glazuru preko mesa, uklonite nožem bijelo vezivno tkivo duž pečenice. Ono je tvrdo, teško se žvače i nije ugodno za jesti.

Sastojci za pečeni lungić:

  • 1 svinjski lungić
  • 1 žlica ulja
  • ½ žlice dijon senfa
  • 1 čajna žličica umaka Worcestershire
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 čajna žličica svježe nasjeckanog ružmarina
  • 1 čajna žličica svježe nasjeckanog peršina
  • 1 čajna žličica svježih listića timijana
  • sol i papar o želji

Priprema svinjskog lungića:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. U lungić utrljajte sol i papar sa svih strana po želji.
  3. U malom lončiću pomiješajte zajedno ulje, senf, umak Worcestershire i origano.
  4. Dobivenu smjesu premažite preko vrha i stranica mesa.
  5. Sa svih dostupnih strana utisnite i svježe listiće peršina, timijana i ružmarina na meso.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 18 do 20 minuta, odnosno dok meso ne postigne željenu temperaturu.
  7. Pustite da se meso odmori barem pet minuta prije nego što ga prerežete i poslužite. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju