Svinjski lungić ili pečenica jedan je od najmekših dijelova svinjetine, pa ne zahtijeva dugotrajnu termičku obradu. Istovremeno ga vrlo lako možete presušiti i učiniti nejestivim.
Poslužite se kuhinjskim termometrom da biste dobili savršeno sočno meso koje ima blagu ružičastu boju. U sredini mesa temperatura bi trebala dosezati 62 Celzijeva stupnja.
Da biste spriječili pretjeranu termičku obradu mesa, stavite ga u dobro zagrijanu pećnicu na visoku temperaturu, ali vrlo kratko. Dodatnu sočnost mesa zajamčit će glazura na bazi dijon senfa i aromatičnog začinskog bilja.
Prije nego što premažete glazuru preko mesa, uklonite nožem bijelo vezivno tkivo duž pečenice. Ono je tvrdo, teško se žvače i nije ugodno za jesti.
Sastojci za pečeni lungić:
- 1 svinjski lungić
- 1 žlica ulja
- ½ žlice dijon senfa
- 1 čajna žličica umaka Worcestershire
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 čajna žličica svježe nasjeckanog ružmarina
- 1 čajna žličica svježe nasjeckanog peršina
- 1 čajna žličica svježih listića timijana
- sol i papar o želji
Priprema svinjskog lungića:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- U lungić utrljajte sol i papar sa svih strana po želji.
- U malom lončiću pomiješajte zajedno ulje, senf, umak Worcestershire i origano.
- Dobivenu smjesu premažite preko vrha i stranica mesa.
- Sa svih dostupnih strana utisnite i svježe listiće peršina, timijana i ružmarina na meso.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 18 do 20 minuta, odnosno dok meso ne postigne željenu temperaturu.
- Pustite da se meso odmori barem pet minuta prije nego što ga prerežete i poslužite. Dobar tek!