Strangolapreti ili strozzapreti vrsta su talijanske tjestenine neobična naziva - u doslovnom prijevodu ime znači 'davitelji svećenika'. Nastala je u 17. stoljeću iz revolta prema pohlepnim svećenicima koji su neumjereno jeli i pili. Odlučite li naručiti tu vrstu tjestenine naručiti u Italiji, mogli biste se začuditi jer se pod istim nazivom kriju razni oblici – od onih koji izgledaju poput većih ovalnih knedla do tjestenine slične pljukancima.

Emilia-Romagna dom je kratkoj i debeljuškastoj tjestenini, a Umbrija, Lazij i Abruzzo imaju duže verzije. U Kalabriji i Apuliji dobit ćete pak tjesteninu koja je sličnija njokima. Tradicionalni recept u Trentu nalaže da se stari kruh nareže na kockice pa pomiješa s mlijekom i jajima. Nakon što smjesa odstoji, u nju se dodaje špinat pirjan na luku i maslacu, kao i naribani sir. Zatim se oblikuju veliki njoki ovalnog oblika koji se kuhahu sve dok ne isplivaju na površinu.

Umak bolognese Hrana i piće Jedini pravi recept za izvorni umak bolognese

Domaći strozzapreti mogu biti i uvrnuti (u skladu s nazivom). Čvrsto tijesto razvalja se i reže na trake koje se razvlače i uvrću. Od sastojaka vam trebaju samo brašno i voda. Ako inače ne radite domaću tjesteninu, možete uzeti obično brašno s kojim je lako raditi. Odličan je izbor talijansko brašno zero zero, "nulerica" ili 00, koje je izvrsno za tjesteninu. Strozzapreti od takvog brašna bit će svilenkastiji. Također, možete kombinirati obično brašno i semolinu, brašno od durum pšenice, čija je prednost tjestenina uz koju će se umak bolje primiti. Neki talijanski chefovi kažu da je dobitna kombinacija 75 posto običnog brašna ili brašna 00 i 25 posto semoline.

Nakon što napravite tijesto od brašna i vode, pustite ga da se malo odmori oblikovano u kuglu i poklopljeno, oko pola sata. Zatim ga možete ga razvaljati tako da bude vrlo tanko – oko 3 mm. Kotačićem izrežite tijesto na trake od oko 2,5 cm pa svaku uštipnite na vrhu i protljajte između dlanova. Položite traku na dlan i prođite dlanom druge ruke kako bi se tjestenina uvrnula i otrgnula od ostatka pa ponavljajte postupak. Neki kuhari narežu sitnije trake pa ih dlanom uvrću na stolu.

Uvrnutu tjesteninu stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje koji ste posuli brašnom i skuhajte. Ako je ne kuhate odmah, prebacite lim za pečenje u zamrzivač. Nakon što se tjestenina potpuno smrzne, možete je prebaciti u plastičnu vrećicu sa zatvaračem do korištenja. Kuhanje traje samo nekoliko minuta: tjestenina će biti savršeno al dente za tri do pet minuta, a poslužiti je možete s brojnim vrstama umaka, od bolonjeza do pesta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju