Torrijas je ime tradicionalne španjolske poslastice koja se priprema od staroga kruha i smjese na bazi mlijeka. Iako izgledom podsjeća na pohani kruh, riječ je zapravo o kombinaciji francuskog kruha i engleskog pudinga od kruha.
Torrijas ima hrskavi omotač i vrlo mekanu sredinu, a poslužuje se posipan sa šećerom ili obilno zaliven medom. Važno je pak koristiti stari kruh kako se kriške ne bi raspale tijekom namakanja u slasnoj tekućini.
Treba znati i da se za recept koristi alkohol, pa se ovo slatko jelo češće priprema kao desert, a manje kao doručak. Tradicionalno se poslužuje tijekom Velikog tjedna uoči Uskrsa, no možete ga pripremiti kad god poželite.
Sastojci za pohani kruh torrijas:
- 340 g starog kruha (npr. baguette)
- 250 ml maslinova ulja
- 100 g šećera
- 80 ml suhog sherryja
- 4 velika jaja
- 1 l punomasnog mlijeka
- 1 štapić cimeta
- korica naranče
- korica limuna
- med za posluživanje
Priprema pohanog kruha torrijasa:
- Naribajte koricu limuna i naranče te ih stavite u lonac zajedno s mlijekom, šećerom i štapićem cimeta.
- Kada tekućina zavri, uklonite lonac s vatre.
- Umiješajte suhi sherry. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
- Stari kruh narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara te ih položite na lim za pečenje.
- Smjesu na bazi mlijeka prelijte preko svake kriške i pustite da se namače oko pet minuta. Okrenite kriške kruha na drugu stranu i pustite da se kruh namače još pet minuta. Sredina kruha trebala bi biti mekana, ali kriška se ne bi smjela raspadati u rukama.
- U većem loncu zagrijte maslinovo ulje.
- Jaja istucite.
- Svaku krišku kruha umočite u jaja, otresite višak tekućine te stavite pržiti u zagrijano ulje.
- Pržite kruh dok ne dobije zlatno smeđu boju otprilike 3-4 minute sa svake strane.
- Prebacite kruh na papir za upijanje masnoće.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Poslužite topao kruh s medom. Dobar tek!
7 pogrešaka zbog kojih nam pohani kruh ne uspijeva onako kako želimo +2