Torrijas je ime tradicionalne španjolske poslastice koja se priprema od staroga kruha i smjese na bazi mlijeka. Iako izgledom podsjeća na pohani kruh, riječ je zapravo o kombinaciji francuskog kruha i engleskog pudinga od kruha.

Torrijas ima hrskavi omotač i vrlo mekanu sredinu, a poslužuje se posipan sa šećerom ili obilno zaliven medom. Važno je pak koristiti stari kruh kako se kriške ne bi raspale tijekom namakanja u slasnoj tekućini.

Treba znati i da se za recept koristi alkohol, pa se ovo slatko jelo češće priprema kao desert, a manje kao doručak. Tradicionalno se poslužuje tijekom Velikog tjedna uoči Uskrsa, no možete ga pripremiti kad god poželite.

Slika nije dostupna Hrana i piće Gotovo za 10 minuta: Recept za božanstveni francuski tost s Nutellom

Sastojci za pohani kruh torrijas:

  • 340 g starog kruha (npr. baguette)
  • 250 ml maslinova ulja
  • 100 g šećera
  • 80 ml suhog sherryja
  • 4 velika jaja
  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 1 štapić cimeta
  • korica naranče
  • korica limuna
  • med za posluživanje

Francuski tost Hrana i piće Savršeni doručak: Recept za najfiniji pohani kruh

Priprema pohanog kruha torrijasa:

  1. Naribajte koricu limuna i naranče te ih stavite u lonac zajedno s mlijekom, šećerom i štapićem cimeta.
  2. Kada tekućina zavri, uklonite lonac s vatre.
  3. Umiješajte suhi sherry. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
  4. Stari kruh narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara te ih položite na lim za pečenje.
  5. Smjesu na bazi mlijeka prelijte preko svake kriške i pustite da se namače oko pet minuta. Okrenite kriške kruha na drugu stranu i pustite da se kruh namače još pet minuta. Sredina kruha trebala bi biti mekana, ali kriška se ne bi smjela raspadati u rukama.
  6. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje.
  7. Jaja istucite.
  8. Svaku krišku kruha umočite u jaja, otresite višak tekućine te stavite pržiti u zagrijano ulje.
  9. Pržite kruh dok ne dobije zlatno smeđu boju otprilike 3-4 minute sa svake strane.
  10. Prebacite kruh na papir za upijanje masnoće.
  11. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  12. Poslužite topao kruh s medom. Dobar tek!

7 pogrešaka zbog kojih nam pohani kruh ne uspijeva onako kako želimo Pohani kruh - 1 Pohani kruh - 5 Pohani kruh - 4 +2 Pohani kruh - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju