Savršeni pohani kruh hrskav je na rubovima i nježno mekan u sredini. Nije previše mastan, ali ni suh. No ako je gnjecav, zagoren na nekim dijelovima, a na drugima nedovoljno pečen, zasigurno negdje griješite.
Režete ga pretanko
Ako su kriške suviše tanke, kruh će se raspasti jer je smjesi od jaja potrebno nešto na čemu će se držati. Problem je i ako ih ne režete ravnomjerno pa se lako može dogoditi da mjestimično zagore. Centimetar do centimetar i pol solidna je debljina.
Koristite svježi kruh
Kruh koji je proveo cijeli dan u košarici bolje upija smjesu pa samim time postaje sočniji, dok bi svježi mogao biti previše suh.
Pečete kruh na maslacu
Maslac gori na visokim temperaturama, pa je mudro pržiti kruh na mješavini maslaca i biljnog ulja.
Stavljate previše jaja
Kao okvirna formula za pripremu smjese može poslužiti omjer od četvrtine šalice mlijeka i jednog jajeta na dvije kriške kruha. Pretjerate li s jajima, rezultat će biti sličniji kajgani nego pohanom kruhu. Želite li smanjiti doživljaj jaja, koristiti možete i samo bjelanjke.
Kupujete malomasno mlijeko
Koliko god bismo mi to htjeli, pohani kruh nikada neće biti na popisu dijetne hrane. Stoga za bolji okus iskoristite punomasno mlijeko.
Zaboravljate začine
Prstohvat cimeta ili vanilije u smjesi poboljšat će slatku varijantu, kao i malo šećera u prahu. Jedete li kruh sa sirom i šunkom, dodajte soli i papra ili budite još hrabriji i dodajte vlasac, muškatni oraščić, pa čak i parmezan.
Nestrpljivi ste
Ulje mora biti vruće kako pohani kruh ne bi popio puno masnoće. Pecite ga na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.