Ćevapi i lepinje koje se tope u ustima, burek i druge pite (oko kojih se Internet zna žestoko posvađati), begova juha, bosanski lonac, kljukuša, tufahije i baklava, samo su neki od specijaliteta naših susjeda koji od davnina jednostavne sastojke znaju pretvoriti u prave delicije.

U moru bosanskih specijaliteta, izdvojili smo sogan dolmu – ukusno jelo koje dolazi iz Turske (sogan dolmasi) i u doslovnom prijevodu znači „punjeni luk“. Osim luka, u obitelj „dolmi“ spadaju još i tikvice, paprike, rajčice, patlidžan i vinova loza.

Za pripremu ovog ukusnog tradicionalnog jela će vam trebati nešto vještine i strpljenja pa je idealno za kišni dan, ali kad zbrojimo pluseve, poput iznimno jeftinih namirnica i jednostavne pripreme, vrijedi potrošiti vrijeme kako biste razveselili obitelj ili prijatelje.

Sastojci za sogan dolmu:

  • 10 srednjih glavica luka
  • 500 g mljevene junetine (ili drugog mesa po želji)
  • 150 g riže
  • 1 veća mrkva
  • sol, papar, crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)
  • 1 žlica brašna
  • ulje

Priprema sogan dolme:

  1. Luk očistite od ljuske i nožem izdubite korijen pa stavite u posudu s vodom. Kuhajte ga oko deset minuta, ne smije se prekuhati. Izvadite ga i stavite u hladnu vodu.    
  2. Dok se luk kuha, pripremite nadjev. U meso dodajte rižu, naribanu mrkvu, začine i oko 50 ml vode.
  3. Nakon što se  luk malo ohladi, pažljivo odvojite svaki sloj, kako biste dobili tanke „košarice“. Pazite da se slojevi luka ne raspadnu. Možete se poslužiti drškom žličice kako biste ih lakše razdvojili. Svaki sloj luka napunite nadjevom i posložite u dobro nauljenu dublju posudu.
  4. Na malo ulja stavite jušnu žlicu brašna i čajnu žlicu crvene mljevene paprike. Miješajte minutu, dok ne osjetite miris prženog brašna. Maknite s vatre i zalijte s 300 ml hladne vode. Dobro promiješajte kako biste razbili grudice.
  5. Zapršku prelijte preko luka. Tekućina bi trebala prekrivati luk do pola, pa količinu prilagodite posudi, dodavajući još vode po potrebi. 
  6. Sogan dolmu stavite na štednjak, na srednju vatru, sve dok tekućina ne proključa. Zatm prebacite u pećnicu.
  7. Pecite 40 minuta na 220 stupnjeva.
  8. Poslužite s kajmakom.

Prefino ljetno jelo: Isprobajte zapečene rajčice s piletinom i rižom

Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju