Složenac od tikvica i krumpira jednostavno je jelo za koje vam ne treba previše sastojaka, a rezultat je fantastičan. Poslužite ga uz omiljenu salatu i uživajte!

Sastojci za složenac od krumpira i tikvica:

  • 900 g tikvica
  • 900 g krumpira
  • 450 ml vrhnja za šlag bez šećera
  • 150 g parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca ili mladog luka + za ukrašavanje
  • 1/2 žličice sušenog origana
  • sol, papar
  • maslac

Priprema složenca od krumpira i tikvica:

  1. Krumpir narežite na vrlo tanke ploške, a tikvice na nešto deblje (oko 7 mm). Krumpir prokuhajte u vrućoj vodi pa procijedite i prebacite u hladnu vodu. Procijedite ga i osušite kuhinjskim ručnikom od viška vode. Tikvice posolite i ostavite u cjedilu desetak minuta da izađe višak vode.
  2. Prebacite narezane tikvice i krumpir u veliku zdjelu i začinite paprom i origanom.
  3. Pomiješajte vrhnje i ¾ ribanog parmezana, protisnuti češnjak i sjeckani vlasac ili mladi luk.
  4. Vatrostalnu posudu namastite pa slažite naizmjenično ploške tikvica i krumpira. Ponegdje možete udvostručiti sloj krumpira jer će biti više ploški krumpira nego tikvica.
  5. Ravnomjerno prelijte smjesom od vrhnja pa pospite preostalim parmezanom. Pecite na 200˚C 40-45 minuta, ili dok krumpir ne omekša. Izvadite iz pećnice i ostavite najmanje 10 minuta da se hladi prije rezanja. Po želji s vlascem i poslužite.
U trendu Popečci od tikvica Super ljetni ručak Ne trebaju vam jaja: Brzi recept za ekstra hrskave i fine popečke od tikvica Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta

Novo mjesto u Zagrebu za rani ručak kojem ne nedostaje šarma i finih zalogaja Yumi - 8 Yumi - 7 Yumi - 6 +5 Yumi - 5