Zaštitno jelo Saarske pokrajine (koja se nalazi na samom jugozapadu Njemačke, uz granicu s Francuskom i Luksemburgom) Dibbelabbes je složenac od krumpira i poriluka pečen u pećnici. Priprema se od sirovog naribanog ili sitno sjeckanog krumpira, suhog mesa – najčešće slanine, i poriluka, koji se stavljaju u dibbe (lonac) i peku u pećnici. Nijemci u tom jelu najviše vole uživati uz salatu ili pire od jabuka i polusuho bijelo vino.

U trendu Leanne Abeyance NOĆNA MORA Htjela osmijeh iz snova, a sada ne izlazi iz kuće: "Bol je gora od poroda. Nemam zube, imam vijke" Zoran Krstonijević AFERA U BOLNICI Kirurg sa Svetog Duha priznao krivnju: Puštaju ga na slobodu, ali pod jednim uvjetom Ilustracija Izuzetno opasno Djeca teško bolesna nakon što su roditelji poslušali savjet influencerice da izliječe djecu izbjeljivačem

To jelo odličan je izbor kada kod kuće nemate puno sastojaka, a nije vam do kupovine – ili kada trebate nahraniti puno ljudi. Najviše vremena odlazi na ribanje krumpira, ali strpljenje se nagrađuje neodoljivim okusom.

Dibbelabbes - sastojci:

  • 225 g slanine
  • 2 poriluka
  • 2–3 srednje velika luka
  • 900 g krumpira
  • 2 jaja
  • sol i papar
  • mažuran
  • muškatni oraščić
  • 15 g nasjeckanog svježeg peršina

Dibbelabbes - priprema:

  1. Meso narežite na kockice i lagano prepecite u gusanoj posudi ili tavi (idealno od lijevanog željeza).
  2. Poriluk temeljito očistite i odstranite mu vrhove, prerežite ga po dužini i narežite na jako tanke ploške. Luk sitno nasjeckajte. Dodajte poriluk i luk u tavu i pirjajte dok ne postanu staklasti. Zatim ostavite da se ohlade.
  3. Pećnicu zagrijte na 190 °C. Ogulite krumpire i naribajte ih. Možete ih i usitniti pulsirajući pomoću multipraktika, ali pritom budite oprezni da ih ne pretvorite u kašu. Uz pomoć gaze ili kuhinjske krpe dobro iscijedite višak tekućine. Umutite jaja i pomiješajte ih s ostalim sastojcima iz tave. Začinite po ukusu solju, paprom, mažuranom, muškatnim oraščićem i peršinom.
  4. Pokrijte posudu i stavite je u pećnicu. Pecite 60 do 90 minuta. Ako nemate dovoljno veliku gusanu posudu, možete koristiti i veliku vatrostalnu posudu ili lim za pečenje.
  5. Za hrskavu koricu: 15 minuta prije kraja pečenja maknite poklopac.

Idealna jela kad je vani vruće: 7 recepata za svaki dan ovoga tjedna s minimalno kuhanja i pečenja Pečene breskve sa sladoledom Gado gado Proteinska salata od kvinoje, slanutka i povrća +1 Hladna salata od tjestenine, šunke i graška