Zaštitno jelo Saarske pokrajine (koja se nalazi na samom jugozapadu Njemačke, uz granicu s Francuskom i Luksemburgom) Dibbelabbes je složenac od krumpira i poriluka pečen u pećnici. Priprema se od sirovog naribanog ili sitno sjeckanog krumpira, suhog mesa – najčešće slanine, i poriluka, koji se stavljaju u dibbe (lonac) i peku u pećnici. Nijemci u tom jelu najviše vole uživati uz salatu ili pire od jabuka i polusuho bijelo vino.
To jelo odličan je izbor kada kod kuće nemate puno sastojaka, a nije vam do kupovine – ili kada trebate nahraniti puno ljudi. Najviše vremena odlazi na ribanje krumpira, ali strpljenje se nagrađuje neodoljivim okusom.
Dibbelabbes - sastojci:
- 225 g slanine
- 2 poriluka
- 2–3 srednje velika luka
- 900 g krumpira
- 2 jaja
- sol i papar
- mažuran
- muškatni oraščić
- 15 g nasjeckanog svježeg peršina
Dibbelabbes - priprema:
- Meso narežite na kockice i lagano prepecite u gusanoj posudi ili tavi (idealno od lijevanog željeza).
- Poriluk temeljito očistite i odstranite mu vrhove, prerežite ga po dužini i narežite na jako tanke ploške. Luk sitno nasjeckajte. Dodajte poriluk i luk u tavu i pirjajte dok ne postanu staklasti. Zatim ostavite da se ohlade.
- Pećnicu zagrijte na 190 °C. Ogulite krumpire i naribajte ih. Možete ih i usitniti pulsirajući pomoću multipraktika, ali pritom budite oprezni da ih ne pretvorite u kašu. Uz pomoć gaze ili kuhinjske krpe dobro iscijedite višak tekućine. Umutite jaja i pomiješajte ih s ostalim sastojcima iz tave. Začinite po ukusu solju, paprom, mažuranom, muškatnim oraščićem i peršinom.
- Pokrijte posudu i stavite je u pećnicu. Pecite 60 do 90 minuta. Ako nemate dovoljno veliku gusanu posudu, možete koristiti i veliku vatrostalnu posudu ili lim za pečenje.
- Za hrskavu koricu: 15 minuta prije kraja pečenja maknite poklopac.
Idealna jela kad je vani vruće: 7 recepata za svaki dan ovoga tjedna s minimalno kuhanja i pečenja