Hot cross buns slatko je uskrsno pecivo koje je ime dobilo po križu na vrhu tog pekarskog proizvoda. Originalni recept potječe iz Engleske, a s vremenom se proširio po Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Južnoafričkoj Republici.

S obzirom na to da sadrži sušeno voće i mliječne proizvode, ta slatka peciva tradicionalno su se pekla na kraju korizme kao nagrada za dobro ponašanja tijekom posta. I danas su popularna u uskrsno vrijeme, ali se mogu pripremiti i u bilo kojem drugom dijelu godine.

Za pripremu vam je potrebno nešto brašna, mliječnih proizvoda, suhog kvasca, sušenog voća, začina i dosta strpljenja. No krajnji rezultat toliko je ukusan da vrijedi svake utrošene sekunde.

Pizza - 2 Hrana i piće Gotovo za 5 minuta: Najbolji trik za pizza-tijesto bez dizanja

Kako se pripremaju ova slatka uskrsna peciva, na svojem YouTube kanalu Preppy Kitchen pokazao je vješti chef John.

Za tijesto:
440 grama brašna + brašno za posipanje
120 grama kiselog vrhnja
120 ml mlijeka
100 grama grožđica
85 grama maslaca
50 grama bijelog šećera
50 grama smeđeg šećera
2 žlice ruma
1 paketić suhog kvasca od 7 grama
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica cimeta
1 čajna žličica pimenta (allspicea)
1 žlica naribane korice naranče
1 veliko jaje
1 žlica ekstrakta vanilije
sok ½ svježe naranče

Za premaz sirovog peciva:
1 jaje
1 žlica slatkog vrhnja

Za izradu tijesta za križ na pecivu:

40 grama brašna
60 ml vode

Za glazuru na pečena peciva:

15 ml pekmeza po želji poput marelice
3 žlice ekstrakta vanilije

Priprema:
1. Naribajte koricu naranče i stavite je sa strane.

2. Iscijedite sok pola naranče te u njega stavite grožđice i rum. Sve dobro promiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na 45 sekundi da se okusi prožmu. Ostavite grožđice sa strane.

3. U velikoj zdjeli prosijte brašno, sol, začine, šećere i suhi kvasac. Odložite sa strane.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ne može jednostavnije: Recept za savršeno meke domaće kroasane

4. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: mlijeko, maslac i kiselo vrhnje. Zagrijte smjesu na štednjaku ili u mikrovalnoj dok ne dosegne 43 Celzijeva stupnja, pa joj dodajte ekstrakt vanilije i naribanu narančinu koricu. Sve dobro promiješajte.

5. U mikser stavite nastavak za izradu tijesta. Pomiješajte suhe i mokre sastojke, ubacite jedno istučeno jaje i grožđice (bez tekućine u kojoj su se namakale) dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

6. Na pobrašnjenoj podlozi mijesite smjesu oko pet minuta, odnosno dok ne dobijete elastično tijesto.

7. Tijesto stavite u posudu, prekrijte mokrom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže jedan do dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.

Krafna Hrana i piće Čije su krafne? Nepoznato o najsočnijim prženim kolačima od dizanoga tijesta

8. Podijelite tijesto na manje komade težine oko 70 grama. Svaki komad tijesta zarolajte u malenu lopticu i stavite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom za pečenje.

Prekrijte lim mokrom krpom i pustite da se peciva dižu još jedan do dva sata, odnosno dok se im se ne udvostruči volumen.

9. Peciva premažite premazom od jaja i slatkog vrhnja.

10. Na površini peciva nacrtajte križ pastom od brašna i vode koju ste prethodno stavili u slastičarsku vrećicu.

11. Stavite peći slatka uskrsna peciva u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

12. Ugrijte pekmez po želji i pomiješajte ga s ekstraktom vanilije. Premažite ga preko toplih peciva. Dobar tek!

Prije nego što se upustite u pustolovinu izrade slatkih uskrsnih peciva, cijeli videotutorijal pogledajte na YouTube kanalu Preppy Kitchena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju