Hot cross bun slatko je uskrsno pecivo koje je ime dobilo po križu na vrhu toga pekarskog proizvoda. Originalni recept potječe iz Engleske, a s vremenom se proširio po Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Južnoafričkoj Republici.
S obzirom na to da sadrže sušeno voće i mliječne proizvode, ta slatka peciva tradicionalno su se pekla na kraju korizme kao nagrada za dobro ponašanje tijekom posta. I danas su popularna u uskrsno vrijeme, ali mogu se pripremiti i u bilo kojem drugom dijelu godine.
Malo sastojaka i puno strpljenja
Za pripremu vam je potrebno malo brašna, mliječnih proizvoda, suhog kvasca, sušenog voća, začina i puno strpljenja. No rezultat je toliko ukusan da vrijedi svake utrošene sekunde.
Kako se pripremaju ova slatka uskrsna peciva, na svojem kanalu Preppy Kitchen na YouTubeu pokazao je vješti chef John.
Sastojci za tijesto:
- 440 g brašna + brašno za posipanje
- 120 g kiselog vrhnja
- 120 ml mlijeka
- 100 g grožđica
- 85 g maslaca
- 50 g bijelog šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 2 žlice ruma
- 1 paketić suhog kvasca (7 g)
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica pimenta (allspicea)
- 1 žlica naribane korice naranče
- 1 veliko jaje
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- sok ½ svježe naranče
Sastojci za premaz sirovog peciva:
- 1 jaje
- 1 žlica slatkog vrhnja
Sastojci za izradu tijesta za križ na pecivu:
- 40 g brašna
- 60 ml vode
Sastojci za glazuru pečenih peciva:
- 15 ml pekmeza po želji poput marelice
- 3 žlice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Naribajte koricu naranče i stavite je sa strane.
- Iscijedite sok pola naranče te u njega stavite grožđice i rum. Sve dobro promiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na 45 sekundi da se okusi prožmu. Ostavite grožđice sa strane.
- U velikoj zdjeli prosijte brašno, sol, začine, šećere i suhi kvasac. Odložite sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: mlijeko, maslac i kiselo vrhnje. Zagrijte smjesu na štednjaku ili u mikrovalnoj dok ne dosegne 43 Celzijeva stupnja pa joj dodajte ekstrakt vanilije i naribanu narančinu koricu. Sve dobro promiješajte.
- U mikser stavite nastavak za izradu tijesta. Pomiješajte suhe i mokre sastojke, ubacite jedno istučeno jaje i grožđice (bez tekućine u kojoj su se namakale) dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Na pobrašnjenoj podlozi mijesite smjesu oko pet minuta, odnosno dok ne dobijete elastično tijesto.
- Tijesto stavite u posudu, prekrijte mokrom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže jedan do dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
- Podijelite tijesto na manje komade težine oko 70 grama. Svaki komad tijesta zarolajte u lopticu i stavite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom za pečenje.
- Prekrijte lim mokrom krpom i pustite da se peciva dižu još jedan do dva sata, odnosno dok se im se ne udvostruči volumen.
- Peciva premažite premazom od jaja i slatkog vrhnja.
- Na površini peciva nacrtajte križ pastom od brašna i vode koju ste prethodno stavili u slastičarsku vrećicu.
- Stavite peći slatka uskrsna peciva u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
- Ugrijte pekmez po želji i pomiješajte ga s ekstraktom vanilije. Premažite ga preko toplih peciva. Dobar tek!
Prije nego što se upustite u pustolovinu izrade slatkih uskrsnih peciva, cijeli videotutorijal pogledajte na kanalu Preppy Kitchena na YouTubeu.