Hot cross buns slatko je uskrsno pecivo koje je ime dobilo po križu na vrhu tog pekarskog proizvoda. Originalni recept potječe iz Engleske, a s vremenom se proširio po Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Južnoafričkoj Republici.
S obzirom na to da sadrži sušeno voće i mliječne proizvode, ta slatka peciva tradicionalno su se pekla na kraju korizme kao nagrada za dobro ponašanja tijekom posta. I danas su popularna u uskrsno vrijeme, ali se mogu pripremiti i u bilo kojem drugom dijelu godine.
Za pripremu vam je potrebno nešto brašna, mliječnih proizvoda, suhog kvasca, sušenog voća, začina i dosta strpljenja. No krajnji rezultat toliko je ukusan da vrijedi svake utrošene sekunde.
Kako se pripremaju ova slatka uskrsna peciva, na svojem YouTube kanalu Preppy Kitchen pokazao je vješti chef John.
Za tijesto:
440 grama brašna + brašno za posipanje
120 grama kiselog vrhnja
120 ml mlijeka
100 grama grožđica
85 grama maslaca
50 grama bijelog šećera
50 grama smeđeg šećera
2 žlice ruma
1 paketić suhog kvasca od 7 grama
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica cimeta
1 čajna žličica pimenta (allspicea)
1 žlica naribane korice naranče
1 veliko jaje
1 žlica ekstrakta vanilije
sok ½ svježe naranče
Za premaz sirovog peciva:
1 jaje
1 žlica slatkog vrhnja
Za izradu tijesta za križ na pecivu:
40 grama brašna
60 ml vode
Za glazuru na pečena peciva:
15 ml pekmeza po želji poput marelice
3 žlice ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Naribajte koricu naranče i stavite je sa strane.
2. Iscijedite sok pola naranče te u njega stavite grožđice i rum. Sve dobro promiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na 45 sekundi da se okusi prožmu. Ostavite grožđice sa strane.
3. U velikoj zdjeli prosijte brašno, sol, začine, šećere i suhi kvasac. Odložite sa strane.
4. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: mlijeko, maslac i kiselo vrhnje. Zagrijte smjesu na štednjaku ili u mikrovalnoj dok ne dosegne 43 Celzijeva stupnja, pa joj dodajte ekstrakt vanilije i naribanu narančinu koricu. Sve dobro promiješajte.
5. U mikser stavite nastavak za izradu tijesta. Pomiješajte suhe i mokre sastojke, ubacite jedno istučeno jaje i grožđice (bez tekućine u kojoj su se namakale) dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Na pobrašnjenoj podlozi mijesite smjesu oko pet minuta, odnosno dok ne dobijete elastično tijesto.
7. Tijesto stavite u posudu, prekrijte mokrom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže jedan do dva sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
8. Podijelite tijesto na manje komade težine oko 70 grama. Svaki komad tijesta zarolajte u malenu lopticu i stavite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom za pečenje.
Prekrijte lim mokrom krpom i pustite da se peciva dižu još jedan do dva sata, odnosno dok se im se ne udvostruči volumen.
9. Peciva premažite premazom od jaja i slatkog vrhnja.
10. Na površini peciva nacrtajte križ pastom od brašna i vode koju ste prethodno stavili u slastičarsku vrećicu.
11. Stavite peći slatka uskrsna peciva u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
12. Ugrijte pekmez po želji i pomiješajte ga s ekstraktom vanilije. Premažite ga preko toplih peciva. Dobar tek!
Prije nego što se upustite u pustolovinu izrade slatkih uskrsnih peciva, cijeli videotutorijal pogledajte na YouTube kanalu Preppy Kitchena.