Pita od višanja sjajan je ljetni desert. Njegov slatko-kiseli okus savršeno je uravnotežen, a može se poslužiti samostalno ili s kuglicom sladoleda od vanilije.
Za pripremu te pite možete se poslužiti svježim višnjama, smrznutima ili onima iz staklenke. Važno je samo da su višnje otkoštene prije nego što ih sljubite s drugim sastojcima za nadjev i stavite u pitu.
Da bi tijesto ispalo prhko i nježno, važno je spojiti brašno s dobro ohlađenim maslacem i ledenom vodom. Dobro ga ohladite u hladnjaku prije razvlačenje – tamo ga možete držati čak do tri dana.
Imajte na umu da je ovo vrlo jednostavan recept, ali iziskuje nešto truda, strpljenja i organizacije. Ne brinite se, vrijedi svake utrošene sekunde.
Pita od višanja - sastojci:
- 1,4 kg višanja bez koštica
- 500 g glatkog brašna
- 350 g maslaca
- 180 ml hladne vode
- 170 g bijelog šećera
- 90 g kukuruznog škroba
- 45 g demerera šećera
- 2 limuna (korica i sok)
- 2 čajne žličice soli
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ¼ čajne žličice ekstrakta badema
- nekoliko kapi Angostura bittera po želji
Pita od višanja - priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, 15 g bijelog šećera i sol. Maslac nasjeckajte na manje kocke i prstima utrljajte u brašno. Postupno dolijte ledeno hladnu vodu i vilicom sve pomiješajte dok se sastojci ne povežu.
- Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i ručno mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte je u pravokutnik, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem dva sata, a može i preko noći.
- U preostali bijeli šećer utrljajte koricu dva organska limuna dok šećer ne dobije lijepu aromu. Stavite šećer u lonac zajedno s otkoštenim višnjama, kukuruznim škrobom i dobro promiješajte smjesu. Kuhajte sve zajedno na srednje jakoj vatri na štednjaku oko pet minuta. Uklonite lonac s vatre. U smjesu dodajte limunov sok, ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i bitter (ako koristite). Pustite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u hladnjak.
- Kad ste spremni za pečenje pite zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto. Trećinu tijesta odvojite i stavite u hladnjak, ostatak razvaljajte u pravokutnik i prebacite u lim za pečenje koje ste prethodno namastili i/ili prekrili papirom za pečenje. Utisnite smjesu na dno lima za pečenje.
- Ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev na bazi višanja na tijesto. Ostatak tijesta razvucite i prekrijte preko nadjeva. Premažite gornji dio tijesta s jajetom i pospite demerera šećerom.
- Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći još oko 60 minuta, odnosno dok tijesto nije pečeno do kraja i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ohladite pitu do kraja prije posluživanja. Dobar tek!