Pita od višanja sjajan je ljetni desert. Njegov slatko-kiseli okus savršeno je uravnotežen, a može se poslužiti samostalno ili s kuglicom sladoleda od vanilije.

Za pripremu te pite možete se poslužiti svježim višnjama, smrznutima ili onima iz staklenke. Važno je samo da su višnje otkoštene prije nego što ih sljubite s drugim sastojcima za nadjev i stavite u pitu.

Da bi tijesto ispalo prhko i nježno, važno je spojiti brašno s dobro ohlađenim maslacem i ledenom vodom. Dobro ga ohladite u hladnjaku prije razvlačenje – tamo ga možete držati čak do tri dana.

Imajte na umu da je ovo vrlo jednostavan recept, ali iziskuje nešto truda, strpljenja i organizacije. Ne brinite se, vrijedi svake utrošene sekunde.

Pita od višanja - sastojci:

  • 1,4 kg višanja bez koštica
  • 500 g glatkog brašna
  • 350 g maslaca
  • 180 ml hladne vode
  • 170 g bijelog šećera
  • 90 g kukuruznog škroba
  • 45 g demerera šećera
  • 2 limuna (korica i sok)
  • 2 čajne žličice soli
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ čajne žličice ekstrakta badema
  • nekoliko kapi Angostura bittera po želji

Pita od višanja - priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, 15 g bijelog šećera i sol. Maslac nasjeckajte na manje kocke i prstima utrljajte u brašno. Postupno dolijte ledeno hladnu vodu i vilicom sve pomiješajte dok se sastojci ne povežu.
  2. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i ručno mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte je u pravokutnik, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem dva sata, a može i preko noći.
  3. U preostali bijeli šećer utrljajte koricu dva organska limuna dok šećer ne dobije lijepu aromu. Stavite šećer u lonac zajedno s otkoštenim višnjama, kukuruznim škrobom i dobro promiješajte smjesu. Kuhajte sve zajedno na srednje jakoj vatri na štednjaku oko pet minuta. Uklonite lonac s vatre. U smjesu dodajte limunov sok, ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i bitter (ako koristite). Pustite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u hladnjak.
  4. Kad ste spremni za pečenje pite zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  5. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto. Trećinu tijesta odvojite i stavite u hladnjak, ostatak razvaljajte u pravokutnik i prebacite u lim za pečenje koje ste prethodno namastili i/ili prekrili papirom za pečenje. Utisnite smjesu na dno lima za pečenje.
  6. Ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev na bazi višanja na tijesto. Ostatak tijesta razvucite i prekrijte preko nadjeva. Premažite gornji dio tijesta s jajetom i pospite demerera šećerom.
  7. Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći još oko 60 minuta, odnosno dok tijesto nije pečeno do kraja i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ohladite pitu do kraja prije posluživanja. Dobar tek!

U trendu Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pohana piletina Tjedni jelovnik 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se baš svima svidjeti

7 razloga zašto biste češće trebali jesti šljive Šljive - 5 Šljive - 4 Šljive - 2 +1 Šljive - 1