Gljive su vrlo fleksibilna namirnica. Dodati ih možete raznim juhama, varivima, gulašima i umacima, staviti ih na pizze i burgere, ali i ispirjati te poslužiti kao prilog mesnim jelima.

One mogu predstavljati i bazu odličnog nadjeva za pitu poput slane pite od šampinjona i shiitake gljiva s kozjim sirom.

Recept uključuje i opis pripreme hrskavog i ukusnog tijesta koje će oduševiti i najistančanija nepca, a koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji.

Sastojci za slanu pitu od gljiva:

Sastojci za tijesto:

150 g brašna
115 g maslaca
60 g kiselog vrhnja
60 ml ledene vode
2 žlice svježe iscijeđenog soka limuna
1 veliko jaje
1 žlica punomasnog mlijeka
prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

450 g šampinjona
225 g shiitake gljiva
125 ml suhog sherryja
45 g tvrdog kozjeg sira
4-5 grančica timijana
2 češnja češnjaka
1 žlica maslaca
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ luka
1 grančica ružmarina
sol i papar po želji

Priprema slane pite od gljiva:

  1. Pomiješajte brašno s malo soli, pa u njega dodajte kocke ohlađenog maslaca. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na mokri pijesak.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte ledenu vodu, kiselo vrhnje i limunov sok, pa ulijte dobivenu smjesu u brašno s maslacem. Miješajte sve zajedno dok se sastojci ne povežu.
  3. Prebacite dobivenu smjesu na lagano pobrašnjenu podlogu i rukama izrađujte smjesu dok ne dobijete glatko tijesto.
  4. Oblikujte tijesto u disk, prekrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na jedan do dva sata, dok se ne ohladi i postane tvrdo.
  5. Pripremite nadjev: U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepirjajte tanko narezane šampinjone i shiitake gljive. Pirjajte oko 4 do 6 minuta dok gljive ne ispuste svoju tekućinu i ne počnu dobivati zlatno-žutu boju. Posolite i popaprite.
  6. Dodajte u tavu maslac, luk narezan na tanke trakice, te grančice timijana i ružmarina. Promiješajte i pirjajte sve zajedno još tri do pet minuta.
  7. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu.
  8. Podlijte sve zajedno sa suhim sherryjem. Dobro postružite dno tave i kuhajte dok alkohol ne ispari. Isključite štednjak i pustite da se smjesa za pitu ohladi.
  9. Ohlađeno tijesto razvucite u krug promjera 30 centimetara na pobrašnjenoj podlozi. Ako je tijesto prehladno i pretvrdo za razvlačenje pustite ga par minuta na sobnoj temperaturi da omekša. Ako je tijesto previše mekano, stavite ga u hladnjak na pet do deset minuta da očvrsne.
  10. Izvadite iz ohlađene smjese za pitu grančice timijana i ružmarina, dodajte u nju komadiće tvrdog kozjeg sira, pa sve zajedno ravnomjerno premažite preko sredine razvučenog tijesta. Ostavite tri do četiri centimetara slobodnog prostora uz rub razvučenog tijesta.
  11. Preklopite ostavljeni rub tijesta preko smjese. Ne brinite – sredina pite bi trebala biti „gola“.
  12. Rub tijesta premažite s mješavinom jednog jaja i jedne žlice punomasnog mlijeka.
  13. Tako pripremljenu pitu od gljiva stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 40 do 50 minuta, odnosno dok pita ne bude pečena do kraja, hrskava i zlatno-smeđe boje.
  14. Pustite da se pita ohladi desetak minuta prije nego što je narežete i poslužite. Dobar tek!

Jednostavno, a prefino: Recept za francuski složenac od mljevenog mesa, sira i krumpira Francuski složenac Francuski složenac Francuski složenac +1 Francuski složenac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju