Murgh makhani ili piletina s maslacem omiljeno je jelo u Indiji, baš kao i tikka masala. Poslužiti je možete s rižom, tortiljama ili naan kruhom. Piletina u pikantnom umaku s maslacem puna je okusa, a aroma će vas mislima „lansirati“ na drugi kraj svijeta.
Sastojci za piletinu u maslacu:
Marinada:
- 800 g pilećih bataka ili prsa bez kostiju i kože izrezanih na komade veličine zalogaja
- 1/2 šalice jogurta
- 1 i 1/2 žlice mljevenog češnjaka
- 1 žlica mljevenog đumbira (ili sitno naribanog)
- 2 žličice garam masale
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 čajna žličica soli
Umak:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice gheeja (ili 1 žlica maslaca + 1 žlica ulja)
- 1 veliki luk
- 1 i 1/2 žlice češnjaka
- 1 žlica đumbira, mljevenog ili sitno naribanog
- 1 i 1/2 žličice mljevenog kima
- 1 i 1/2 žličice garam masale
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 400 g passate
- 1 žličica čilija u prahu (prilagodite ukusu)
- 1 i 1/4 žličice soli (ili po ukusu)
- 1 šalica vrhnja za šlag bez šećera
- 1/2 žlice šećera
Priprema:
- Pomiješajte sastojke za marinadu i uvaljajte piletinu narezanu na kocke pa ostavite da se marinira 30 minuta do sat vremena (ili preko noći ako vrijeme dopušta).
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa pržite piletinu u nekoliko tura 3 minute sa svake strane. Ostavite sa strane i držite na toplom.
- U istoj tavi zagrijte maslac ili ghee. Pržite luk oko 6 minuta miješajući. Dodajte češnjak i đumbir pa pirjajte oko minutu, a zatim dodajte mljeveni korijander, kim i garam masalu. Pržite 20 sekundi dok ne zamiriše, uz povremeno miješanje.
- Dodajte passatu, čili u prahu i sol. Pustite da se krčka oko 10-15 minuta, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne.
- Maknite s vatre pa izmiksajte u glatku smjesu prema potrebi dodajući vode - do 1/4 šalice. Ulijte umak natrag u tavu. Promiješajte vrhnje, šećer pa ulijte u umak. Vratite piletinu sa sokovima u tavu i kuhajte još oko 10 minuta, ili dok se piletina ne skuha.
Festival planinarenja na Pagu: Dođite na Highlander Mars on Earth 2023 +4