Kuku Sabzi je tradicionalni perzijski omlet koji se obično servira za Nowruz – perzijsku Novu godinu, a koja se obično poklapa s kalendarskim početkom proljeća na sjevernoj hemisferi. Pri tom jaja simboliziraju plodnost, a začini ponovno rođenje.
Jelo karakterizira snažna zelena nijansa koja potječe od mnoštva začina – kojih u nekim receptima ima više čak i od jaja. Ne čudi stoga da je ovo jelo idealno kada treba potrošiti svježe začine iz hladnjaka poput peršina, listova korijandera, kopra, pa čak i mladog luka.
Kuku Sabzi ima mnoge varijante i recepte. Iako se obično priprema u tavi na štednjaku, no mi vam nudimo još jednostavniji recept iz pećnice.
Sastojci:
200 g svježeg korijandera
120 g svježih listića peršina
25 g svježeg kopra
6 većih jaja
6 komada mladog luka
5 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
1,5 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica soli
½ čajne žličice mljevenog kumina
½ čajne žličice mljevenog crnog papra
¾ čajne žličice cimeta u prahu
¾ čajne žličice kardamona
orasi i rajčice za ukrašavanje po želji
Priprema:
1. S dvije žlice ulja dobro namažite okrugli kalup za pečenje promjera oko 20 centimetara i stavite sa strane.
2. U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća ubacite listiće peršina, korijandera, kopra i mladog luka te pulsirajte s preostalim uljem dok ne dobijete pesto od začinskog bilja.
3. U posebnoj zdjeli istucite jaja s preostalim začinima – soli, paprom, kardamonom, cimetom, kuminom i s praškom za pecivo.
4. U smjesu na bazi jaja dodajte začinski pesto.
5. Prelijte sve zajedno u kalup za pečenje te ukrasite po želji s nekoliko cherry rajčica i/ili nešto prepolovljenih oraha.
6. Kuku Sabzi stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva oko 20 do 25 minuta dok sredina omleta ne očvrsne, odnosno jaja se termički ne obrade do kraja.
7. Pustite da se omlet ohladi otprilike desetak minuta prije nego što ga izvadite iz kalupa.
8. Narežite na trokute i poslužite toplo s nešto jogurta i ukiseljenog povrća. Dobar tek!