Khoresh-e Fesenjan ili kraće samo Fesenjan je perzijski gulaš od mesa, mljevenih oraha i melase šipka. Karakterizira ga gusta tekstura i bogat okus sa slatkim i pikantno-ljutkastim notama koji potječe od voćnog sirupa.

Melasa od šipka se dobiva reduciranjem soka šipka uz dodatak šećera i limunovog soka. Možete ga pokušati napraviti samostalno kod kuće ili nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane i na internetu.

Ovo zasitno jelo potječe iz Irana, točnije iz pokrajine Gilan koja leži uz Kaspijsko jezero. Postoje različite varijante i recepti, a najčešće se radi od piletine, patke ili crvenog mesa s više ili manje aromatičnih začina.

Mi vam donosimo najjednostavniju verziju s piletinom. Upotrijebite pileće zabatke s kostima jer će vam oni ponuditi najbolji gulaš.

Sastojci za Fesenjan:

  • 650 g pilećih zabataka s kosti, ali bez kože
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 120 ml melase od šipka
  • 100 g oraha
  • 1 manji luk
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • sjemenke nara za posluživanje

Priprema Fesenjana:

  1. Zagrijte ulje u većem loncu, pa na njemu ispecite pileće zabatke sa svih strana da dobiju zlatno-smeđu boju. Uklonite meso sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga par minuta dok ne omekša.
  3. Sameljite orahe na veličinu krušnih mrvica i dodajte u lonac. Pirjajte sve zajedno minutu-dvije uz povremeno miješanje.
  4. Podlijte orahe i luk s pilećim temeljcem, posolite i popaprite. U lonac vratite pileće zabatke.
  5. Kada temeljac zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 20-ak minuta.
  6. Dobro umiješajte melasu od šipka u lonac i kuhajte sve zajedno još 10 minuta.
  7. Poslužite toplo sa sjemenkama svježeg nara po želji. Dobar tek!

Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja Varivo od slanutka +0 Mađarica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju