Khoresh-e Fesenjan ili kraće samo Fesenjan je perzijski gulaš od mesa, mljevenih oraha i melase šipka. Karakterizira ga gusta tekstura i bogat okus sa slatkim i pikantno-ljutkastim notama koji potječe od voćnog sirupa.
Melasa od šipka se dobiva reduciranjem soka šipka uz dodatak šećera i limunovog soka. Možete ga pokušati napraviti samostalno kod kuće ili nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane i na internetu.
Ovo zasitno jelo potječe iz Irana, točnije iz pokrajine Gilan koja leži uz Kaspijsko jezero. Postoje različite varijante i recepti, a najčešće se radi od piletine, patke ili crvenog mesa s više ili manje aromatičnih začina.
Mi vam donosimo najjednostavniju verziju s piletinom. Upotrijebite pileće zabatke s kostima jer će vam oni ponuditi najbolji gulaš.
Sastojci za Fesenjan:
- 650 g pilećih zabataka s kosti, ali bez kože
- 200 ml pilećeg temeljca
- 120 ml melase od šipka
- 100 g oraha
- 1 manji luk
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- sjemenke nara za posluživanje
Priprema Fesenjana:
- Zagrijte ulje u većem loncu, pa na njemu ispecite pileće zabatke sa svih strana da dobiju zlatno-smeđu boju. Uklonite meso sa strane.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga par minuta dok ne omekša.
- Sameljite orahe na veličinu krušnih mrvica i dodajte u lonac. Pirjajte sve zajedno minutu-dvije uz povremeno miješanje.
- Podlijte orahe i luk s pilećim temeljcem, posolite i popaprite. U lonac vratite pileće zabatke.
- Kada temeljac zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 20-ak minuta.
- Dobro umiješajte melasu od šipka u lonac i kuhajte sve zajedno još 10 minuta.
- Poslužite toplo sa sjemenkama svježeg nara po želji. Dobar tek!
Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja +0