Što se dogodi kad spojite francusku juhu od luka i sira s pilećim prsima? Kulinarsko čudo inspirirano francuskom kuhinjom za koje će vas svi tražiti recept.

Pečena piletina sa sirom u umaku od luka je jednostavna za pripremu, ima sjajan okus, a predstavlja i dobar izbor za ručak ili večeru. Možete napraviti i veće količine, pohraniti u hladnjak nekoliko dana, ponijeti na posao te podgrijati po želji.

Ovo jelo možete napraviti samo u jednom loncu ili tavi ako na raspolaganju imate dutch oven ili neku sličnu posudu s poklopcem od lijevanog željeza što dodatno olakšava cijeli proces.

Pečenu piletinu sa sirom u umaku od luka poslužite uz pire od krumpira, krišku kruha, pečeno povrće ili sezonsku salatu.

Sastojci za pečenu piletinu sa sirom u umaku od luka:

Sastojci za piletinu:

  • 4 pilećih prsa
  • 2 žlice ulja
  • 1 čajna žličica timijana u prahu
  • ½ čajne žličice slatke mljevene paprike
  • sol i papar po želji

Sastojci za umak od luka:

  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 225 g sira gruyere
  • 3 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema pečene piletine sa sirom u umaku od luka:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  2. Piletinu izvadite na sobnu temperaturu, uklonite višak vlažnosti s površine mesa papirnatim ručnikom, pa dobro začinite sa solju, paprom, timijanom i slatkom mljevenom paprikom.
  3. U loncu zagrijte dvije žlice ulja pa na njemu prepržite piletinu dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Piletinu termički obradite s obje strane po otprilike tri do četiri minute. Izvadite piletinu sa strane.
  4. U istom loncu zagrijte još tri žlice ulja, pa dodajte nasjeckani luk na trakice. Umiješajte šećer, pokrijte lonac i kuhajte sve zajedno oko 15-ak minuta na laganoj temperaturi.
  5. Dignite poklopac, promiješajte luk i nastavite prijati još 5 do 10 minuta dok povrće ne omekša i postane karamelizirano.
  6. Tada dodajte maslac, sitno nasjeckani češnjak, sol i papar i pirjajte još minutu-dvije.
  7. Podlijte sve zajedno s vinom i kuhajte još par minuta.
  8. Dodajte goveđi temeljac i kuhajte sve zajedno još 10 minuta.
  9. Vratite piletinu u lonac i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
  10. Izvadite lonac iz pećnice, na vrh piletine poslažite svježe naribani sir i zapecite sve zajedno dok se sir ne rastopi.
  11. Poslužite toplo sa svježim peršinom. Dobar tek!

Gotovo u 15 minuta: Recept za kremozne njoke s piletinom i plavim sirom koje nestaju s tanjura Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 24 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 32 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 33 +30 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 30

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju