Što se dogodi kad spojite francusku juhu od luka i sira s pilećim prsima? Kulinarsko čudo inspirirano francuskom kuhinjom za koje će vas svi tražiti recept. 
Pečena piletina sa sirom u umaku od luka je jednostavna za pripremu, ima sjajan okus, a predstavlja i dobar izbor za ručak ili večeru. Možete napraviti i veće količine, pohraniti u hladnjak nekoliko dana, ponijeti na posao te podgrijati po želji. 
Ovo jelo možete napraviti samo u jednom loncu ili tavi ako na raspolaganju imate dutch oven ili neku sličnu posudu s poklopcem od lijevanog željeza što dodatno olakšava cijeli proces. 
Pečenu piletinu sa sirom u umaku od luka poslužite uz pire od krumpira, krišku kruha, pečeno povrće ili sezonsku salatu.
Sastojci za pečenu piletinu sa sirom u umaku od luka:
Sastojci za piletinu:
- 4 pilećih prsa
 - 2 žlice ulja
 - 1 čajna žličica timijana u prahu
 - ½ čajne žličice slatke mljevene paprike
 - sol i papar po želji
 
Sastojci za umak od luka:
- 500 ml goveđeg temeljca
 - 250 ml suhog bijelog vina
 - 225 g sira gruyere
 - 3 luka
 - 3 češnja češnjaka
 - 3 žlice ulja
 - 2 žlice maslaca
 - 1 žlica šećera
 - sol i papar po želji
 - svježi peršin za posluživanje
 
Priprema pečene piletine sa sirom u umaku od luka:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
 - Piletinu izvadite na sobnu temperaturu, uklonite višak vlažnosti s površine mesa papirnatim ručnikom, pa dobro začinite sa solju, paprom, timijanom i slatkom mljevenom paprikom.
 - U loncu zagrijte dvije žlice ulja pa na njemu prepržite piletinu dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Piletinu termički obradite s obje strane po otprilike tri do četiri minute. Izvadite piletinu sa strane.
 - U istom loncu zagrijte još tri žlice ulja, pa dodajte nasjeckani luk na trakice. Umiješajte šećer, pokrijte lonac i kuhajte sve zajedno oko 15-ak minuta na laganoj temperaturi.
 - Dignite poklopac, promiješajte luk i nastavite prijati još 5 do 10 minuta dok povrće ne omekša i postane karamelizirano.
 - Tada dodajte maslac, sitno nasjeckani češnjak, sol i papar i pirjajte još minutu-dvije.
 - Podlijte sve zajedno s vinom i kuhajte još par minuta.
 - Dodajte goveđi temeljac i kuhajte sve zajedno još 10 minuta.
 - Vratite piletinu u lonac i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
 - Izvadite lonac iz pećnice, na vrh piletine poslažite svježe naribani sir i zapecite sve zajedno dok se sir ne rastopi.
 - Poslužite toplo sa svježim peršinom. Dobar tek!
 
 
    
        Gotovo u 15 minuta: Recept za kremozne njoke s piletinom i plavim sirom koje nestaju s tanjura
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            