Pileći paprikaš specijalitet je mađarske kuhinje koji slast duguje omiljenom začinu, finoj mljevenoj paprici, no to jelo lako možete pripremiti i u vegetarijanskoj verziji – bez mesa. Ovisno o ukusima, paprikaš od krumpira može biti pikantniji ili nešto blaži, a volite li pikantno, dodate i kajenski papar.
Sastojci za vegetarijanski paprikaš:
- 2 žlice ulja
- 3 velika krumpira
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice mljevene slatke paprike
- 1/8 žličice kajenskog papra - po želji
- 2 dl povrtne juhe
- 1 dl šalice suhog bijelog vina
- 400 g pelata
- 1 žlica maslaca
- 3 žlice kiselog vrhnja
- sol i papar
Priprema vegetarijanskog paprikaša:
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje i krumpir narezan na kockice. Posolite i pržite tri do pet minuta. Dodajte tanko narezan luk i pirjajte još tri minute da omekša.
- Dodajte sjeckani češnjak, mljevenu papriku i kajenski papar, promiješajte i odmah dodajte juhu i vino da paprika ne zagori. Umiješajte rajčice. Pustite da provrije.
- Dodajte maslac. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte bez poklopca 15 do 20 minuta, ili dok krumpir ne omekša. Ugasite vatru i umiješajte kiselo vrhnje. Kušajte i dodajte soli i papra po želji.