Što bi bili blagdani bez čokoladnih i mirisnih keksa, bez đumbira i čokolade? Samo slobodni dani! Zato još danas ispecite ove mirisne, čokoladne raspucance. Osvojite na prvu svoje goste – neki će tražiti još, a neki recept.
Tako opako mirišu na cimet, nestvarno su čokoladni i opasno peckavi od đumbira. Baš za hladne zimske dane. Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju. Jeste li za?
Čokoladni raspucanci - sastojci
- 170 g tamne čokolade
- 115 g maslaca
- 2 jaja
- 100 g glatkog brašna
- 125 g šećera (smeđi ili bijeli)
- 20 g gorkog kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 i pol žličica đumbira u prahu
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- šećer u prahu za valjanje
Čokoladni raspucanci - priprema
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (prosijte): brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.
- Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi pa u to dodajte šećer i dobro izmiješajte.
- Potom u čokoladnu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući (metlicom, ne treba vam mikser) i ekstrakt vanilije. Na kraju malo-pomalo dodajte suhe sastojke (pod 1) i sve dobro izmiješajte.
- Smjesu stavite u hladnjak na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lijepo stegne.
- Žličicom (ili žlicom za sladoled) vadite smjesu i valjajte je u kuglice veličine oraha.
- Kuglice uvaljajte u šećer u prahu pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se u pečenju raširiti.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (na ventilator po mogućnosti) oko 10-12 minuta. Pustite da se prvo malo ohlade pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade.
- Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana.
Još Sandrinih recepata potražite na blogu O slanom & slatkom: o svemu.
Kako savršeno ispeći ribu? Tri osnovne stvari bez kojih je nemoguće uspjeti +0