Što bi bili blagdani bez čokoladnih i mirisnih keksa, bez đumbira i čokolade? Samo slobodni dani! Zato još danas ispecite ove mirisne, čokoladne raspucance. Osvojite na prvu svoje goste – neki će tražiti još, a neki recept.

Tako opako mirišu na cimet, nestvarno su čokoladni i opasno peckavi od đumbira. Baš za hladne zimske dane. Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju. Jeste li za?

Čokoladni raspucanci - sastojci

  • 170 g tamne čokolade
  • 115 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g glatkog brašna
  • 125 g šećera (smeđi ili bijeli)
  • 20 g gorkog kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 i pol žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za valjanje

Čokoladni raspucanci - priprema

  1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (prosijte): brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.
  2. Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi pa u to dodajte šećer i dobro izmiješajte.
  3. Potom u čokoladnu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući (metlicom, ne treba vam mikser) i ekstrakt vanilije. Na kraju malo-pomalo dodajte suhe sastojke (pod 1) i sve dobro izmiješajte.
  4. Smjesu stavite u hladnjak na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lijepo stegne.
  5. Žličicom (ili žlicom za sladoled) vadite smjesu i valjajte je u kuglice veličine oraha.
  6. Kuglice uvaljajte u šećer u prahu pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se u pečenju raširiti.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (na ventilator po mogućnosti) oko 10-12 minuta. Pustite da se prvo malo ohlade pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade.
  8. Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana.

Još Sandrinih recepata potražite na blogu O slanom & slatkom: o svemu.

Kako savršeno ispeći ribu? Tri osnovne stvari bez kojih je nemoguće uspjeti Kako ispeći ribu? - 2 Kako ispeći ribu? - 1 +0 Kako ispeći ribu? - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju