Slastan kolač za blagdane možete napraviti i bez paljenja pećnice. Poput ove sirove rolade od kakaa koje se radi od cjelovitih namirnica te je mogu jesti i osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla.

Najvažniji dio recepta je imati dobar blender ili sjeckalicu kako biste mogli samljeti sve namirnice u čvrstu i ukusnu pastu.

Sastojci za „biskvit“, odnosno gornji omotač rolade:
120 grama mljevenih badema
50 grama zobenih pahuljica
8 mekanih datulja (poput Medjool datulja)
2 žlice kakao praha
2 žlice rastopljenog kokosova ulja
1 žlica meda, agave sirupa ili javorova sirupa
prstohvat soli

U trendu Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez pečenja: Recept za fine čokoladne kocke koje može napraviti baš svatko

Za nadjev rolade:
150 grama indijskih oraščića
3 žlice vode
1 limenka kokosova mlijeka (400 ml)
1-2 žlice meda, agave sirupa ili javorova sirupa
1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:
1. Namočite indijske oraščiće u vodi četiri sata prije pripreme kolača ili preko noći.

2. U blenderu ili sjeckalici sameljite bademe i zobene pahuljice dok ne dobijete prah.

3. Dodajte datulje (bez koštica), zaslađivač, kakao prah, rastopljeno kokosovo ulje i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Po potrebi dodajte žlicu-dvije obične vode kako biste dobili teksturu po želji.

4. Ljepljivu smjesu prebacite između dva komada papira za pečenje te razvucite na ravnu površinu. Stavite smjesu u hladnjak dok pripremate nadjev.

Divna čokoladna krema može se postići upotrebom svilenog tofua Hrana i piće Bez pečenja: Brzi recept za prefinu čokoladnu pitu u koju ne ide niti jedno jaje

5. U blenderu ili sjeckalici sameljite namočene i ocijeđene indijske oraščiće s nekoliko žlica vode dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte ohlađeno kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije, zaslađivač i procesirajte sve dok ne dobijete glatku kremu.

6. Prebacite smjesu u hladnjak na sat vremena da se stisne.

7. Nadjev premažite preko razvučene i ohlađene baze od zobenih pahuljica i badema.

8. Pažljivo zamotajte u roladu, omotajte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.

9. Izvadite iz zamrzivača 30 minuta prije posluživanja. Narežite sirovu roladu i dobar tek!

Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0 Belfanini