Latkes su zlatne, hrskave palačinke od krumpira koje se tradicionalno jedu za jedan od najvećih židovskih blagdana – Hanuku.

U tradicionalnom receptu koristi se običan krumpir koji riba zajedno s lukom, a miješa s jajima, brašnom i začinima. On se potom oblikuje u manje palačinke i peče u dubokom ulju, te poslužuje s kiselim vrhnjem ili slatkim pireom od jabuka.

Nema sumnje da je latkes vrlo ukusno jelo. No ako ste skloni eksperimentiranju u kuhinji, isprobati možete i vrlo sočnu verziju sa slatkim krumpirom koja je savršeno hrskava izvana, a vrlo mekana iznutra.

Tajna dobrih palačinka od krumpira očituje se u izvlačenju što više tekućine iz glavnih sastojaka – krumpira i luka. Nakon što naribate povrće stavite ga u kuhinjsku krpu i iscijedite. Nemoj preskakati ovaj korak.

Sastojci za palačinke od slatkog krumpira

  • 650 g slatkog krumpira
  • 50 g brašna
  • 2 velika jaja
  • 1 manji luk
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za prženje
  • kiselo vrhnje za posluživanje

Priprema palačinki od slatkog krumpira

  1. Ogulite slatki krumpir i naribajte ga. Možete upotrijebiti ribež ili krumpir narezati na manje komade i staviti ga u sjeckalicu povrća.
  2. Očistite luk i također ga naribajte.
  3. U čistu kuhinjsku krpu stavite naribani krumpir i luk te dobro ocijedite višak tekućine.
  4. Ocijeđeni i naribani luk te krumpir stavite u veliku zdjelu. Dodajte jaja, brašno, češnjak u prahu, sol i papar pa sve dobro promiješajte.
  5. U većoj tavi zagrijte nešto biljnog ulja i na njega stavite po dvije do tri žlice pripremljene smjese te je oblikujte u manju palačinku.
  6. Pecite palačinku tri do četiri minute pa je pažljivo okrenite na drugu stranu i nastavite peći otprilike isto vrijeme. Palačinke bi trebale biti hrskave izvana i mekane iznutra.
  7. Pečene palačinke od slatkog krumpira poslužite s kiselim vrhnjem. Dobar tek!

Svestrani boxty: Obožavane irske palačinke od krumpira koje se jedu u slanoj ili slatkoj verziji Boxty s umakom od malina, šlagom i čokoladom Irski doručak - boxty s jajem i prženom slaninom Irske palačinke od krumpira s kiselim vrhnjem i mladim lukom +21 Boxty - irske palačinke od krumpira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju