Latkes su zlatne, hrskave palačinke od krumpira koje se tradicionalno jedu za jedan od najvećih židovskih blagdana – Hanuku.
U tradicionalnom receptu koristi se običan krumpir koji riba zajedno s lukom, a miješa s jajima, brašnom i začinima. On se potom oblikuje u manje palačinke i peče u dubokom ulju, te poslužuje s kiselim vrhnjem ili slatkim pireom od jabuka.
Nema sumnje da je latkes vrlo ukusno jelo. No ako ste skloni eksperimentiranju u kuhinji, isprobati možete i vrlo sočnu verziju sa slatkim krumpirom koja je savršeno hrskava izvana, a vrlo mekana iznutra.
Tajna dobrih palačinka od krumpira očituje se u izvlačenju što više tekućine iz glavnih sastojaka – krumpira i luka. Nakon što naribate povrće stavite ga u kuhinjsku krpu i iscijedite. Nemoj preskakati ovaj korak.
Sastojci za palačinke od slatkog krumpira
- 650 g slatkog krumpira
- 50 g brašna
- 2 velika jaja
- 1 manji luk
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
- kiselo vrhnje za posluživanje
Priprema palačinki od slatkog krumpira
- Ogulite slatki krumpir i naribajte ga. Možete upotrijebiti ribež ili krumpir narezati na manje komade i staviti ga u sjeckalicu povrća.
- Očistite luk i također ga naribajte.
- U čistu kuhinjsku krpu stavite naribani krumpir i luk te dobro ocijedite višak tekućine.
- Ocijeđeni i naribani luk te krumpir stavite u veliku zdjelu. Dodajte jaja, brašno, češnjak u prahu, sol i papar pa sve dobro promiješajte.
- U većoj tavi zagrijte nešto biljnog ulja i na njega stavite po dvije do tri žlice pripremljene smjese te je oblikujte u manju palačinku.
- Pecite palačinku tri do četiri minute pa je pažljivo okrenite na drugu stranu i nastavite peći otprilike isto vrijeme. Palačinke bi trebale biti hrskave izvana i mekane iznutra.
- Pečene palačinke od slatkog krumpira poslužite s kiselim vrhnjem. Dobar tek!
Svestrani boxty: Obožavane irske palačinke od krumpira koje se jedu u slanoj ili slatkoj verziji +21