Mesne loptice uobičajen su mali zalogaj u Nizozemskoj koji se služi u barovima uz pivo, s kojim fantastično pašu. Bitterballen se najčešće rade od junetine koja se oblikuje u kuglice i potom prži dok ne postane hrskava. Neki će kuhari u smjesu dodati gljive i krumpir, drugi će ih izostaviti, a umjesto majoneze i chillija omiljene su i sa senfom. 

Sastojci za bitterballen:

  • 3 žlice maslaca
  • 100 g luka
  • 100 g šampinjona
  • 200 g mljevene junetine
  • 40 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 400 g krumpira
  • 2 žličice muškatnog oraščića
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica bijelog papra
  • 1/2 žličice šećera
  • 40 g sira (cheddar)
  • ulje za prženje
  • 2 šalice panko krušnih mrvica
  • 3 jaja

Umak:

  • 2 žlice majoneze
  • 2 žlice čili umaka po izboru

Priprema bitterballena:

  1. Krumpir skuhajte pa zgnječite u pire.
  2. Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte sjeckani luk dok ne postane proziran. Dodajte sitno sjeckane (ili grubo izmiksane) gljive i pržite dok ne uvenu. Zatim dodajte mljevenu junetinu i pržite dok ne prestane biti ružičasta. Dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Polako ulijevajte mlijeko i nastavite miješati dok umak ne postane gust i gladak.
  3. Dodajte pire krumpir, muškatni oraščić, sol, papar, šećer i naribani cheddar. Dobro promiješajte i kuhajte dok ne ispari višak tekućine. Ugasite vatru i ostavite sa strane dok se malo ne ohladi.
  4. Oblikujte loptice: Uzmite žlicu smjese i oblikujte lopticu. Uvaljajte je u krušne mrvice, zatim jaja koja prethodno umutite vilicom i na kraju uvaljajte u mrvice.
  5. Zagrijte ulje pa pržite loptice u vrućem ulju dok ne porumene i postanu hrskave. Ocijedite ih na rešetki. Poslužite s umakom od majoneze i čilija.

Hit-recept za najfiniji cheesecake koji ispada fantastično baš svaki put Zagoreni cheesecake Torta od sira +0 Torta od sira

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju