Mesne loptice uobičajen su mali zalogaj u Nizozemskoj koji se služi u barovima uz pivo, s kojim fantastično pašu. Bitterballen se najčešće rade od junetine koja se oblikuje u kuglice i potom prži dok ne postane hrskava. Neki će kuhari u smjesu dodati gljive i krumpir, drugi će ih izostaviti, a umjesto majoneze i chillija omiljene su i sa senfom.
Sastojci za bitterballen:
- 3 žlice maslaca
- 100 g luka
- 100 g šampinjona
- 200 g mljevene junetine
- 40 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 400 g krumpira
- 2 žličice muškatnog oraščića
- 2 žličice soli
- 1 žličica bijelog papra
- 1/2 žličice šećera
- 40 g sira (cheddar)
- ulje za prženje
- 2 šalice panko krušnih mrvica
- 3 jaja
Umak:
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice čili umaka po izboru
Priprema bitterballena:
- Krumpir skuhajte pa zgnječite u pire.
- Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte sjeckani luk dok ne postane proziran. Dodajte sitno sjeckane (ili grubo izmiksane) gljive i pržite dok ne uvenu. Zatim dodajte mljevenu junetinu i pržite dok ne prestane biti ružičasta. Dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Polako ulijevajte mlijeko i nastavite miješati dok umak ne postane gust i gladak.
- Dodajte pire krumpir, muškatni oraščić, sol, papar, šećer i naribani cheddar. Dobro promiješajte i kuhajte dok ne ispari višak tekućine. Ugasite vatru i ostavite sa strane dok se malo ne ohladi.
- Oblikujte loptice: Uzmite žlicu smjese i oblikujte lopticu. Uvaljajte je u krušne mrvice, zatim jaja koja prethodno umutite vilicom i na kraju uvaljajte u mrvice.
- Zagrijte ulje pa pržite loptice u vrućem ulju dok ne porumene i postanu hrskave. Ocijedite ih na rešetki. Poslužite s umakom od majoneze i čilija.
Hit-recept za najfiniji cheesecake koji ispada fantastično baš svaki put +0