Svaka kuhinja ima svoje recepte za mesne okruglice, a jedan od omiljenih u Turskoj kombinira mljeveno meso, sir i pire od krumpira. Osim što su slasne, ovakve okruglice izgledaju efektno, što ih čini odličnim odabirom za druženja. Prilikom oblikovanja okruglice je potrebno izdubiti, a zatim ispeći u pećnici. Udubljenje je predviđeno za sir koji će se otopiti prilikom pečenja. Poslužite ih s omiljenom salatom i uživajte.
Mesne okruglice - sastojci
- 500 g mljevenog mesa
- 1 luk
- 1 jaje
- 3 žlice krušnih mrvica
- 1 šaka sitno nasjeckanog peršina
- 1/2 čajne žličice crnog papra
- sol
Pire
- 2 srednja krumpira
- 1 žlica maslaca
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- sol
- 300 g sira
Umak
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 šalica vode
- sol
Mesne okruglice - priprema
- Ogulite i naribajte ili što sitnije nasjeckajte luk. Pomiješajte mljeveno meso, naribani luk, jaje, krušne mrvice, peršin, sol i začine te dobro umijesite.
- Uzmite velike komade smjese i napravite udubljenje u sredini. Stavite mesne okruglice na lim za pečenje premazan uljem i pecite u pećnici na 200 °C dok ne dobiju zlatno smeđu boju, oko 25 minuta.
- Za pire ogulite, skuhajte i ocijedite krumpire. Zgnječite ih i miješajte postepeno dodajući otopljeni maslac i toplo mlijeko.
- Izvadite mesne okruglice iz pećnice i unutra stavite sitno nasjeckani sir te ih ukrasite pireom.
- Pomiješajte 1 žlicu paste od rajčice s vodom i prelijte preko mesnih okruglica. Vratite u pećnicu i kratko zapecite.
Jela od samo 2 sastojka: Jelovnik za cijeli tjedan za koji nećete trebati ni do dućana +0