Svaka kuhinja ima svoje recepte za mesne okruglice, a jedan od omiljenih u Turskoj kombinira mljeveno meso, sir i pire od krumpira. Osim što su slasne, ovakve okruglice izgledaju efektno, što ih čini odličnim odabirom za druženja. Prilikom oblikovanja okruglice je potrebno izdubiti, a zatim ispeći u pećnici. Udubljenje je predviđeno za sir koji će se otopiti prilikom pečenja. Poslužite ih s omiljenom salatom i uživajte. 

Mesne okruglice - sastojci

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 1 jaje
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1 šaka sitno nasjeckanog peršina
  • 1/2 čajne žličice crnog papra
  • sol

Pire

  • 2 srednja krumpira
  • 1 žlica maslaca
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/4 čajne žličice crnog papra
  • sol
  • 300 g sira

Umak

  • 1 žlica paste od rajčice
  • 1 šalica vode
  • sol

Mesne okruglice - priprema

  1. Ogulite i naribajte ili što sitnije nasjeckajte luk. Pomiješajte mljeveno meso, naribani luk, jaje, krušne mrvice, peršin, sol i začine te dobro umijesite.
  2. Uzmite velike komade smjese i napravite udubljenje u sredini. Stavite mesne okruglice na lim za pečenje premazan uljem i pecite u pećnici na 200 °C dok ne dobiju zlatno smeđu boju, oko 25 minuta.
  3. Za pire ogulite, skuhajte i ocijedite krumpire. Zgnječite ih i miješajte postepeno dodajući otopljeni maslac i toplo mlijeko.
  4. Izvadite mesne okruglice iz pećnice i unutra stavite sitno nasjeckani sir te ih ukrasite pireom.
  5. Pomiješajte 1 žlicu paste od rajčice s vodom i prelijte preko mesnih okruglica. Vratite u pećnicu i kratko zapecite.

Jela od samo 2 sastojka: Jelovnik za cijeli tjedan za koji nećete trebati ni do dućana Jaja s pestom Zobeni keksi +0 Teriyaki piletina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju