Birria je ime ukusnog gulaša s mesom koje potječe iz Jaliscoa u Meksiku. Isprva se radilo s kozletinom, no danas su mnogo češće verzije s junetinom ili janjetinom.

S obzirom da se ovo jelo kuha po četiri do šest sati na vrlo laganoj temperaturi u vrlo aromatiziranoj tekućini meso dobiva vrlo mekanu teksturu i bogat začinjen okus.

Za pripremu se obično koriste sušene ancho i guajillo papričice, no možete se poslužiti i bilo kojim drugim vrstama na raspolaganju.

Birria se najčešće jede "na žlicu", no može se staviti i u tortilju te jesti kao taco. Danas postoji mnogo različitih recepata u Meksiku za pripremu birrije, mi vam donosimo najjednostavniji koji se topi u ustima:

Meksički gulaš s junetinom - sastojci:

  • 2 kg junećeg vrata, narezanog na kocke
  • 60 ml jabučnog octa
  • 6 sušenih čili papričica
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 1 luk
  • 1 l junećeg temeljca
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina u prahu
  • 1 čajna žličica mljevenog origana
  • ½ čajne žličice mljevenog đumbira u prahu
  • ¼ čajne žličice mljevenog cimeta u prahu
  • prstohvat klinčića u prahu
  • sol
  • papar
  • biljno ulje

Po želji

  • 12 tortilja
  • 100 grama naribanog cheddara, goude ili edamera

Meksički gulaš s junetinom - priprema:

  1. Prepržite sušene čili papričice na vrućoj tavi oko dvije minute. Razrežite ih, odstranite im sjemenke i stavite u blender. Ne dopustite da papričice zagore jer će postati gorke.
  2. U tavi pirjate luk na nešto ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno 4-5 minuta.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i rajčice i sve zajedno pirjajte još oko tri minute.
  4. Prebacite smjesu u blender zajedno s preprženim čili papričicama, dodajte pola litre junećeg temeljca, jabučni ocat, kumin, origano, đumbir, cimet i klinčiće u prahu. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. U veći lonac stavite meso narezano na kocke, posolite ga i poparite po želji te ga popržite na nešto ulja dok ne dobije smeđu koricu sa svih strana. Bolje rezultate ćete dobiti ako pržite meso u rundama, a ne sve odjednom.
  6. Vratite sve meso u lonac, podlijte ga s pripremljenim umakom i preostalim junećim temeljcem. Ubacite u lonac dva lovorova lista, poklopite ga i stavite kuhati na laganoj temperaturi oko četiri sata odnosno dok meso ne postane mekano.
  7. Tijekom kuhanja povremeno provjerite stanje gulaša i pomiješajte da se meso ne zapeče za dno.
  8. Poslužite toplo kao gulaš ili u tortiljama s ribanim sirom.

Savjet plus:

Ako želite uživati u mekanoj junetini bez dugog kuhanja, gulaš možete skuhati i u instant-loncu. U njemu će se kuhati oko sat vremena.

Ako poslužujete birriju u tortiljama, za neodoljiv štih, tortilje prvo umočite u umak od gulaša pa zagrijte na tavi, a tek onda napunite gulašem i ribanim sirom. Dobar tek!

Sočno i puno okusa: Koliko dugo treba marinirati meso za najbolji rezultat? Marinirane tikvice na roštilju Svinjski kotlet s umakom na bazi meda Pečeni svinjski file s povrćem +6 Junetina u umaku od maslaca i češnjaka