Conchas je jedan od najpoznatijih meksičkih slatkih kruhova koje neki nazivaju i briošem Meksika. Zapravo, zbog oblika i veličine više nalikuje na slatka peciva nego na kruh.

Ime conchas dolazi od španjolske riječi za školjku, pa ne čudi što ova peciva izgledaju poput školjke. Da bi postigli taj izgled možete se poslužiti kalupom za conchas (koja se može kupiti na internetu), ili nožem pažljivo dizajnirati izgled svojih slatkih peciva.

Conchas karakterizira i slatki ukusni preljev koji je često aromatiziran vanilijom, čokoladom ili kavom. Meksikanci jedu ova slatka peciva za doručak ili večeru, a najčešće poslužuju uz vruću čokoladu.

Uz malo volje i truda, možete ih pripremiti i u vlastitom domu.

Sastojci za tijesto conchas:

  • 480 g brašna
  • 160 ml punomasnog mlijeka
  • 115 g maslaca
  • 55 g šećera
  • 7 g instant kvasca
  • 4 velika jaja
  • 1,5 čajna žličica soli

Pandesal je ime tradicionalnih filipinskih peciva Hrana i piće Ispečeno za 15 minuta: Najlakši recept za mekana peciva koja se tope u ustima

Sastojci za preljev:

  • 200 g šećera
  • 145 g margarina
  • 120 g brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema slatkog kruha conchas:

  1. Za tijesto: U lončiću na štednjaku lagano zagrijte mlijeko da bude toplo, ali ne i vruće. U toplo mlijeko dodajte instant kvasac i otprilike 5 grama šećera. Dobro promiješajte i ostavite pet minuta sa strane dok smjesa ne postane pjenušava.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte ostatak šećera, brašno i sol. Dodajte pjenušavo mlijeko s kvascem te jaja. Ručno ili s mikserom izradite smjesu u tijesto. Za to će vam biti potrebno 10 do 12 minuta.
  3. Postupno dodajte u tijesto i omekšali maslac sa sobne temperature koji ste narezali na više manjih kockica. Mijesite tijesto još 10-ak minuta dok ne dobijte glatku kuglu.
  4. Prebacite tijesto u namašćenu zdjelu, pokrijte ga krpom i stavite na neko toplo mjesto da se diže. Tijesto bi se trebalo udvostručiti, a za to će vam biti potrebno barem sat vremena „dizanja“.
  5. Dok se tijesto diže, napravite preljev. U mikseru pomiješajte šećer, brašno, kakao, ekstrakt vanilije, margarin i sol. Miksajte dok ne dobijete gustu, ali jednoličnu smjesu.
  6. Prebacite tijesto na čistu površinu i podijelite na 12 jednakih dijelova. Oblikujte svaki dio u loptice i stavite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Za 12 peciva bit će vam potrebno dva lima za pečenje.
  7. Vlažnim rukama uzmite otprilike 2 žlice preljeva, oblikujte ga u disk te ga utisnite na vrh peciva. Ponavljajte postupak dok sva peciva nisu prekrivena slatkih preljevom.
  8. Kalup za conchas pritisnite o površinu slatkih peciva kako biste ih ukrasili. Ako na raspolaganju nemate kalup, peciva možete ukrasiti i nožem.
  9. Pustite da se peciva dižu još oko sat vremena.
  10. Potom ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 20 do 22 minute dok se ne ispeku do kraja te dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  11. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu Kruh od cjelovitih žitarica Kruh od kukuruznog brašna Pita bread +0 Kruh od kiselog tijesta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju