Pune okusa i slasti, mesne okruglice u umaku od rajčica s jajima omiljene su u Maroku, gdje se rade u tradicionalnoj keramičkoj posudi koja se naziva tagine. Posuda je specifična po karakterističnom poklopcu stožastog oblika kako bi što više arome ostalo u jelu. No marokanske mesne okruglice pripremiti možete i u tavi, najbolje onoj debela dna koja dobro zadržava toplinu.

Sastojci za mesne okruglice:

  • 450 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg korijandra
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica kima
  • 1 žličica soli
  • prstohvat papra
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat cimeta

Umak od rajčice:

  • 900 g zrelih rajčica
  • 55 ml maslinovog ili biljnog ulja
  • 1 srednji luk
  • 1 mala zelena paprika
  • 4 češnja češnjaka
  • 1,5 žličice paprike
  • 1,5 žličice kima
  • 1,5 žličice soli
  • prstohvat papra
  • prstohvat kajenske paprike
  • 2 čili papričice
  • 1 lovorov list
  • 2 žlice sitno nasjeckanog peršina
  • 2 žlice sitno nasjeckanog korijandra

 

  • 4 jaja
  • zelene masline bez koštica

Priprema mesnih okruglica:

  1. Nasjeckajte luk, peršin, korijandar, papriku i češnjak. Mljeveno meso pomiješajte s lukom, začinskim biljem i začinima. Rukama promiješajte smjesu minutu ili dvije. Uzmite u ruku malo smjese i oblikujte male mesne okruglice veličine trešanja – mogu biti i veće, prema želji, do 3 cm u promjeru. Pokrijte i ostavite sa strane.
  2. Rajčice blanširajte pa ogulite, očistite od sjemenki pa nasjeckajte. Zagrijte tavu, dodajte ulje, luk i zelenu papriku. Pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu-dvije, dok ne zamiriše. Pazite da češnjak ne zagori.
  3. Dodajte nasjeckane rajčice, začinsko bilje i začine. Promiješajte da se sjedini. Pustite da se rajčice kuhaju, a zatim poklopite i kuhajte oko 15 do 30 minuta, dok rajčice ne omekšaju. Zgnječite rajčice kuhačom i dodajte čili papričice. Pokrijte i nastavite kuhati još 15 do 30 minuta. Povremeno promiješajte, po potrebi dodajte malo vode.
  4. Kušajte i prema potrebi začinite. Dodajte mesne okruglice. Pokrijte i nastavite pirjati još 10 do 15 minuta, odnosno dok se okruglice ne skuhaju. Dodajte masline.
  5. Jaja jedno po jedno razbijte pa ih prelijte preko mesnih okruglica, poklopite i nastavite pirjati samo dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjak se počne stezati. Ukrasite svježim peršinom ili korijandrom.

Pod jednim uvjetom: Otok na kojem automobile smiju imati samo oni koji će ih dijeliti s drugima La Digue La Digue La Digue - 3 +1 La Digue - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju