Naziv marmitako u Baskiji doslovno znači „iz lonca“, a predstavlja i finu, zasitnu juhu koja je omiljena zimi kada zatreba nešto toplo na žlicu. Ribari bi marmitako često pripremali na moru, tijekom dugih ribolova, ali omiljena je i „na suhom".

U trendu Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pohana piletina Tjedni jelovnik 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se baš svima svidjeti

Jedna od posebnosti ove guste juhe ili kako je neki nazivaju gulašom, sočni su komadi tune koja se dodaje u lonac tek na kraju, kada se ugasi vatra, kako bi ostala meka, no ako želite možete je kuhati nešto dulje, prema ukusu.

Sastojci za marmitako

  • 450 g svježe tune
  • 1 paprika
  • 1 glavica luka
  • 450 g krumpira
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

  1. Tunu očistite i narežite na kocke. Narežite i papriku i luk. Krumpire ogulite i narežite na kocke. Usitnite češnjak i peršin.
  2. Tunu posolite. U veliki lonac ulijte ulje i kada se zagrije dodajte papriku i luk i pržite povremeno miješajući, dok luk ne omekša i postane proziran, 8-10 minuta.
  3. Dodajte krumpir i češnjak, posolite i pržite 3-5 minuta. Dodajte mljevenu papriku i 3 šalice vode pa kuhajte na laganoj vatri. Kuhajte dok povrće ne omekša, 13-15 minuta.
  4. Ugasite vatru, dodajte tunjevinu i odmah poklopite posudu. Ostavite sa strane dok se riba lagano ne skuha 3-5 minuta.

  Ramen na brzinu? Bogata japanska juha kojom se inače testira strpljenje i kreativnost kuhara Ramen Sastojci za ramen Ramen +13 Ramen p