Starbucks svake sezone iznenadi svoje goste novim okusima i neobičnim pićima. U jesen njihovi kupci luduju za Pumpkin Spice Latteom – kavom s mlijekom aromatiziranom začinima koji bi se inače našli u piti od bundeve.

U proljeće ove godine, pak, Amerikanci su pili Iced Brown Sugar Oatmilk Shaken Espresso iliti ledenu kavu sa zobenim mlijekom i sirupom od smeđeg šećera.

Štoviše, piće je bilo toliko traženo da je Starbucks ostao bez zaliha zobenog mlijeka (švedskog brenda Oatly) zbog čega ga je privremeno prestao posluživati.

To je nadahnulo poneke zaljubljenike u ledenu kavu sa zobenim mlijekom i sirupom od smeđeg šećera da naprave svoju verziju kod kuće kako bi dobili taj neodoljivi kofeinski fiks čak i kada ga nije bilo u redovnoj ponudi.

S obzirom da ovaj popularan američki lanac kafića nije otvoren u Hrvatskoj, donosimo vam recept za vrlo sličnu verziju iz kućne radinosti koja će posebno dobro „leći“ u vruć srpanjski dan.

Sastojci za sirup od smeđeg šećera:

3 žlice vode
2 žlice smeđeg šećera
½ čajne žličice ekstrakta vanilije
¼ čajne žličice cimeta u prahu

Sastojci za ostatak pića:

espresso
kockice leda
zobeno mlijeko po želji

Priprema:
1. Sastojke za sirup od smeđeg šećera stavite u plitki lončić i zagrijte na štednjaku. Kuhajte ga na umjerenoj temperaturi uz često miješanje sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

2. Skuhajte espresso na uobičajeni način i prelijte ga preko jedne kocke leda stavljene u staklenku s poklopcem. Ako nemate aparat za espresso možete skuhati i jaču tursku kavu.

3. Kavi dodajte jednu do dvije žlice sirupa od smeđeg šećera ovisno o tome koliko želite da vam piće bude slatko.

4. Poklopite staklenku i tresite je oko jedne do dvije minute.

5. U potresenu kavu dodajte još komadića leda (da prekriva oko polovice staklenke), a preko svega dolijte zobeno mlijeko po želji. Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju