Kada se Kolumbijci žele rashladiti u vrući ljetni dan, oni posežu za choladom. Riječ je o zdrobljenom ledu koje se miješa sa zaslađenim kondenziranim mlijekom i tropskim voćem.

Cholado potječe iz Calija u Kolumbiji, a navodno se počeo pripremati osamdesetih godina prošlog stoljeća kao svojevrsni lijek protiv mamurluka.

Ova kolumbijska verzija sladoleda ne samo da privlači svojom teksturom već i prekrasnim bojama. U cholado se stavljaju različiti voćni sirupi i/ili voće upečatljivih boja. Neki dodaju i džemove, pa čak i napolitanke.

Ako pitate Kolumbijce, u dobrom choladu obavezno se mora naći lokalno voće graviola i naranjilla, no možete ga napraviti i s lakše dostupnim plodovima poput papaje, ananasa, manga, banana i marakuje.

Sastojci za cholado:

  • 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 200 g nasjeckanog ananasa
  • 150 g nasjeckane papaje
  • 8 žlica sirupa od jagode
  • 4 žlice džema od jagoda
  • 4 čaše zdrobljenog leda
  • 2 banane
  • 2 marakuje
  • 1 mango
  • voćne napolitanke za ukrašavanje

Kondenzirano mlijeko Hrana i piće Kako napraviti kondenzirano mlijeko u manje od 5 minuta?

Priprema cholada za 4 osobe:

  1. Operite i očistite voće koje planirate iskoristiti te ga narežite na kockice otprilike iste veličine.
  2. Zdrobite led u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća.
  3. Pripremite četiri visoke čaše i svaku ispunite s jednom žlicom zaslađenog kondenziranog mlijeka te dodajte zdrobljeni led do otprilike pola čaše.
  4. Preko leda u svakoj čaši prelijte dvije žlice sirupa od jagode i po jednu žlicu nasjeckanog pripremljenog voća.
  5. Prelijte sve s još jednom žlicom zaslađenog kondenziranog mlijeka, pa dodajte ostatak zdrobljenog leda.
  6. Preko leda ponovo dodajte sirup od jagode i voće, te po jednu žlicu džema od jagode.
  7. Ukrasite svaku čašu s jednom voćnom napolitankom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju