Kada se Kolumbijci žele rashladiti u vrući ljetni dan, oni posežu za choladom. Riječ je o zdrobljenom ledu koje se miješa sa zaslađenim kondenziranim mlijekom i tropskim voćem.
Cholado potječe iz Calija u Kolumbiji, a navodno se počeo pripremati osamdesetih godina prošlog stoljeća kao svojevrsni lijek protiv mamurluka.
Ova kolumbijska verzija sladoleda ne samo da privlači svojom teksturom već i prekrasnim bojama. U cholado se stavljaju različiti voćni sirupi i/ili voće upečatljivih boja. Neki dodaju i džemove, pa čak i napolitanke.
Ako pitate Kolumbijce, u dobrom choladu obavezno se mora naći lokalno voće graviola i naranjilla, no možete ga napraviti i s lakše dostupnim plodovima poput papaje, ananasa, manga, banana i marakuje.
Sastojci za cholado:
- 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 200 g nasjeckanog ananasa
- 150 g nasjeckane papaje
- 8 žlica sirupa od jagode
- 4 žlice džema od jagoda
- 4 čaše zdrobljenog leda
- 2 banane
- 2 marakuje
- 1 mango
- voćne napolitanke za ukrašavanje
Priprema cholada za 4 osobe:
- Operite i očistite voće koje planirate iskoristiti te ga narežite na kockice otprilike iste veličine.
- Zdrobite led u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća.
- Pripremite četiri visoke čaše i svaku ispunite s jednom žlicom zaslađenog kondenziranog mlijeka te dodajte zdrobljeni led do otprilike pola čaše.
- Preko leda u svakoj čaši prelijte dvije žlice sirupa od jagode i po jednu žlicu nasjeckanog pripremljenog voća.
- Prelijte sve s još jednom žlicom zaslađenog kondenziranog mlijeka, pa dodajte ostatak zdrobljenog leda.
- Preko leda ponovo dodajte sirup od jagode i voće, te po jednu žlicu džema od jagode.
- Ukrasite svaku čašu s jednom voćnom napolitankom. Dobar tek!