Lisnato tijesto je idealno za brzinske, a opet fine slastice za koje ne treba previše truda ni sastojaka. Talijanski millefoglie ili francuski mille feuille klasici su koji kombiniraju slastičarsku kremu s voćem, ali slojeviti lisnati kolači nude bezbrojne mogućnosti kombiniranja sastojaka.

Jedna od dobitnih kombinacija je ona vanilije i čokolade, a dodatno je, prema želji možete obogatiti jagodama ili malinama, ukrasiti orašastim plodovima ili usitnjenim krokantom… Imate li više vremena, umjesto instant pudinga poslužit će i domaći puding koji jednostavno možete napraviti od kombinacije šećera, škrobnog brašna i arome ili mahune vanilije. I pokoja kap ruma za kolače je dobrodošla.


Sastojci za lisnati kolač

500 g lisnatog tijesta
500 ml mlijeka
80 g šećera + za posipavanje
2 vrećice instant pudinga od vanilije
staklenka namaza od lješnjaka i čokolade

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Tijesto razvaljajte na dva pravilna pravokutna lista veličine lima za pečenje i izbockajte vilicom. Obložite lim papirom za pečenje pa na njega stavite prvi list tijesta i pospite s 2 žlice šećera. Prekrijte ga papirom za pečenje, a zatim drugim limom ili posudom za pečenje kako tijesto ne bi previše naraslo. Pecite oko 15-20 minuta.

2. Pred kraj pečenja provjerite boju tijesta – trebala bi biti zlatna. Izvadite tijesto da se hladi. Kad se ohladi, razrežite koru od lisnatog tijesta na jednake pravokutnike. Ponovite postupak s drugim listom tijesta.

3. Skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju pa ga pokrijte plastičnom folijom da se ne stvori kožica i ostavite da se hladi.

4. Slažite tijesto naizmjenično premazujući kremom od vanilije i namazom od čokolade. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju