Vada pav je indijsko street food jelo koje se sastoji od mekanog slanog peciva (pav) i začinjenog popečka od krumpira i brašna slanutka koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla.
Unutrašnjost popečka je vrlo kremasta te ukusna zahvaljujući različitim začinima – od đumbira preko limete do sjemenki gorušice, čilija i korijandera. S druge strane, površina popečka je hrskava te ima lijepu zlatno-smeđu boju.
Indijci poslužuju ovo jelo s nezaobilaznim chutneyem od korijandera ili tamarinda, no posebno dobro se sljubljuje s chutneyjem od kokosa. Dovoljno je zajedno izblendati tostirani kokos s čili prahom, malo kajenskog papra, češnjaka i solju kako biste dobili savršeni prilog vada pavu.
Sastojci za vada pav:
- 1 kg krumpira
- 180 ml vode
- 90 g brašna od slanutka
- 10 svježih curry listova
- 6 peciva
- 2 zelene tajlandske papričice
- 2 žlice rižina brašna
- 2 žlice svježeg soka limete
- 1 komadić đumbira veličine oko 5 cm
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- 1 čajna žličica sjemenki crne gorušice
- 1/8 čajne žličice indijskog začina asafetida
- sol i kajenski papar po želji
- biljno ulje za prženje
- šaka svježih listića korijandera
Priprema vada pava:
- U posudi pomiješajte brašno slanutka, rižino brašno, pola čajne žličice kurkume, sol i kajenski papar sa 180 ml vode. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite je sa strane.
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i stavite kuhati u vruću posoljenu vodu dok ne omekšaju i termički se ne obrade do kraja. Ocijedite vodu i vilicom ih pretvorite u pire.
- Zagrijte malo ulja pa ne njemu prepirjajte sitno nasjeckane očišćene komadiće đumbira, dvije tajlandske papričice nasjeckane na trakice, sjemenke crne gorušice, asafetidu i svježe curry listove. Pirjajte sve zajedno oko pola minute dok se začini ne otpuste svoju aromu.
- Prebacite prepirjanu začinsku mješavinu u krumpir i promiješajte. Dodajte i preostalu kurkumu u prahu, nasjeckani svježi korijander, sok limete te sol po potrebi.
- Kada je smjesa dovoljno ohlađena da se može oblikovati, napravite popečke promjera oko 10 centimetara te ih pažljivo umočite u pripremljenu smjesu na bazi brašna slanutka
- U dubokom ulju te na oko 180 Celzijevih stupnjeva ispecite pripremljene popečke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.
- Prebacite ispečene popečke na papir za upijanje masnoće.
- Poslužite ih na prerezanom slanom pecivu s chutneyjem po želji. Dobar tek!
10 savršenih recepata s krumpirom koje možete isprobati već ovaj vikend +0