Vada pav je indijsko street food jelo koje se sastoji od mekanog slanog peciva (pav) i začinjenog popečka od krumpira i brašna slanutka koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla.

Unutrašnjost popečka je vrlo kremasta te ukusna zahvaljujući različitim začinima – od đumbira preko limete do sjemenki gorušice, čilija i korijandera. S druge strane, površina popečka je hrskava te ima lijepu zlatno-smeđu boju.

Indijci poslužuju ovo jelo s nezaobilaznim chutneyem od korijandera ili tamarinda, no posebno dobro se sljubljuje s chutneyjem od kokosa. Dovoljno je zajedno izblendati tostirani kokos s čili prahom, malo kajenskog papra, češnjaka i solju kako biste dobili savršeni prilog vada pavu.

Pav bhaji od gljiva Hrana i piće Indijski fast-food: Recept za sočne gljive u prefinom umaku koje se jedu s pecivom

Sastojci za vada pav:

  • 1 kg krumpira
  • 180 ml vode
  • 90 g brašna od slanutka
  • 10 svježih curry listova
  • 6 peciva
  • 2 zelene tajlandske papričice
  • 2 žlice rižina brašna
  • 2 žlice svježeg soka limete
  • 1 komadić đumbira veličine oko 5 cm
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • 1 čajna žličica sjemenki crne gorušice
  • 1/8 čajne žličice indijskog začina asafetida
  • sol i kajenski papar po želji
  • biljno ulje za prženje
  • šaka svježih listića korijandera

Ilustracija tandoori janjećih kotleta Hrana i piće Ovako to rade Indijci: Recept za sočne janjeće kotlete u kremastoj marinadi

Priprema vada pava:

  1. U posudi pomiješajte brašno slanutka, rižino brašno, pola čajne žličice kurkume, sol i kajenski papar sa 180 ml vode. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite je sa strane.
  2. Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i stavite kuhati u vruću posoljenu vodu dok ne omekšaju i termički se ne obrade do kraja. Ocijedite vodu i vilicom ih pretvorite u pire.
  3. Zagrijte malo ulja pa ne njemu prepirjajte sitno nasjeckane očišćene komadiće đumbira, dvije tajlandske papričice nasjeckane na trakice, sjemenke crne gorušice, asafetidu i svježe curry listove. Pirjajte sve zajedno oko pola minute dok se začini ne otpuste svoju aromu.
  4. Prebacite prepirjanu začinsku mješavinu u krumpir i promiješajte. Dodajte i preostalu kurkumu u prahu, nasjeckani svježi korijander, sok limete te sol po potrebi.
  5. Kada je smjesa dovoljno ohlađena da se može oblikovati, napravite popečke promjera oko 10 centimetara te ih pažljivo umočite u pripremljenu smjesu na bazi brašna slanutka
  6. U dubokom ulju te na oko 180 Celzijevih stupnjeva ispecite pripremljene popečke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.
  7. Prebacite ispečene popečke na papir za upijanje masnoće.
  8. Poslužite ih na prerezanom slanom pecivu s chutneyjem po želji. Dobar tek!

10 savršenih recepata s krumpirom koje možete isprobati već ovaj vikend Složenac od krumpira i sira Krumpir-salata +0 Kroketi od krumpira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju