Hrskavi prženi luk savršen je dodatak složencima, možete ga dodati pečenom mesu, kremastim juhama, posuti po tjestenini ili riži kada vam zatreba hrskava nota u receptima. Hrskavi luk možete *posipati po piletini premazanoj senfom i ispeći je u pećnici, kao i posipati složence netom prije stavljanja u pećnicu. 

Iako ga možete i kupiti, domaća varijanta uvijek je bolja jer ne sadrži aditive i štetne dodatke, a priprema nije komplicirana. Između ostalog, trebat će vam mlaćenica, koju prema želji možete zamijeniti veganskom verzijom tako da na šalicu biljnog mlijeka stavite žlicu limunova soka ili octa pa dobro promiješajte. 

Sastojci za hrskavi luk:

  • 600 ml mlaćenice
  • 4 glavice luka
  • 380 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • ulje za prženje

Priprema hrskavog luka:

  1. Namočite luk u mlaćenici najmanje 10 minuta. U plitku posudu dodajte brašno, sol i papar i dobro promiješajte.
  2. U velikoj tavi zagrijte ulje. Da biste provjerili je li ulje spremno za prženje, umočite dršku drvene žlice u ulje i ako se oko drške stvaraju mjehurići, spremno je.
  3. Luk uvaljajte u brašno i pržite u serijama dok ne porumeni, zatim ga izvadite iz ulja šupljikavom žlicom i ocijedite na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom.
  4. Kada se potpuno ohladi, možete ga spremiti u posudu koja se može dobro zatvoriti i tako u hladnjaku može stajati do tri dana.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju