Mali prhki suhi kolači punjeni najrazličitijim nadjevima židovski su specijalitet koji se tradicionalno priprema za blagdan Purim, ali jedu se i tijekom cijele godine. Purim se slavi u rano proljeće kao spomen na spašavanje Židova od smrti u perzijskome zatočeništvu i pobjedu nad Hamanom, njihovim neprijateljem.

Tri kuta kolačića hamantašena simboliziraju kape Hamana i perzijskih sudaca zbog čega se oblikuju u takav karakteristični oblik. I dok su danas omiljeni kolačići punjeni kupovnima namazima od čokolade ili pekmezom, nekoć su se nadijevali makom, sjemenkama sezama i medom.

Ta se slastica naziva i „Hamanova uha“ prema vjerovanju, kao sjećanje na događaj kada su Židovi Hamanu prije vješanja odrezali uha.

Sastojci za hamantašen:

3/4 šalice maslaca
2/3 šalice šećera
1 veće jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica naribane korice naranče
2 i 1/4 šalice brašna
1/4 žličice soli
1-5 žličica vode (prema potrebi)
Nadjev prema želji (pekmez, namaz od lješnjaka i čokolade, med, suho voće…)

Priprema:

1. Sastojke izvadite iz hladnjaka desetak minuta prije pripreme da se stignu zagrijati na sobnu temperaturu.

2. Narežite maslac na komade i stavite ga u veliku posudu. Dodajte šećer i miksajte nekoliko minuta. Dodajte jaja i naribanu narančinu koru i izmiksajte. Dodajte prosijano brašno sa solju pa ponovno miksajte na nižoj brzini dok ne dobijete grudastu smjesu.

3. Umijesite tijesto u kuglu, prema potrebi dodajući vode, žličicu po žličicu.Tijesto treba biti glatko i posve lagano ljepljivo na dodir. Ako vam se čini da ste pretjerali s vodom, dodajte brašna dok ne dobijete odgovarajuću teksturu.

4. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 3 sata ili preko noći.

5. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Pobrašnite radnu plohu. Razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike pola centimetra. Pobrašnite i okrenite tijesto na drugu stranu pa razvaljajte na debljinu od 3 mm.

6. Okruglim kalupima izrežite tijesto pa stavite po žličicu odabranog nadjeva u sredinu. Dok punite tijesto ostatak možete prekriti vlažnom krpom da se ne osuši.

7. Uzmite lijevu stranu kruga i savinite prema središtu (na širinu trećine kruga). Uhvatite desnu stranu kruga i preklopite ga prema sredini, preklapajući gornji dio lijevog „uha“ kako biste dobili vrh.  U sredini bi se i dalje trebao vidjeti mali komadić nadjeva. Uhvatite donji dio kruga i preklopite ga prema gore kako biste napravili treće „uho“ i dovršili trokut tako da svaka strana trokuta ima kut koji se preklapa i kut koji se savija ispod susjednog. Pritisnite rubove prstima da se ne otvore tijekom pečenja.

8. Kolačiće stavite na lagano namašćen papir za pečenje s dovoljno razmaka između svakoga pa pecite 10 – 25 minuta ,odnosno dok ne potamne pa ih ostavite da se ohlade.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju