Gumbo, kreolski specijalitet Louisiane, gusta je juha u kojoj se miješaju utjecaji afričke, indijanske i francuske kuhinje. Ime duguje nazivu za bamiju, namirnici koja je zaslužna za karakterističnu teksturu i gustoću.

Priprema gumba počinje s bazom koja se naziva roux. Iza francuskog naziva zapravo se krije brašno s maslacem. Jednaka količina brašna i maslaca prži se na laganoj vatri pa se dodaju ostali sastojci, poput luka, češnjaka, paprike, rajčice, začinskog bilja, čilija te plodova mora, piletine, šunke, patke ili divljači kao što su zec ili pak vjeverice.

Gumbo se često temelji na škampima, rakovima i školjkama, ali od recepta do recepta sastojci se uvelike razlikuju. Primjerice gumbo z’herbes je verzija bez mesa koja sadrži na desetke različitih vrsta povrća i tradicionalno se jede na Veliki petak.

Gumbo ne mora sadržavati čak ni bamiju, po kojoj je dobio ime, a u tom se slučaju zgušnjava prahom sušenog lišća drveta sasafras, koje se dodaje netom prije posluživanja. Uz gumbo se poslužuje riža, koja ublažava pikantnost jela i savršeno upija okuse i arome.

Sastojci za gumbo:

  • 120 g brašna
  • 150 g ulja
  • 1 manji komad celera
  • 1 zelena paprika narezana na kockice
  • 1 glavica luka
  • 1 mladi luk
  • ½ svežnja peršinova lišća
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1-2 žlice cajun začina
  • 1,5 l pileće juhe
  • 350 g dimljene svinjske kobasice
  • 250 g škampa
  • 1 malo pečeno pile
  • riža za posluživanje

Priprema gumba:

  1. Napravite roux. U velikom loncu s teškim dnom pomiješajte brašno i ulje. Kuhajte na srednje laganoj vatri uz stalno miješanje 30 - 45 minuta pazeći da ne zagori. Roux bi trebao biti taman kao čokolada i mekan poput tijesta. Slobodno dodajte još malo brašna ili ulja da dobijete tu teksturu.
  2. Ploške kobasice stavite u jednom sloju na tavu. Pržite ih s jedne strane 2 - 3 minute, a zatim ih vilicom preokrenite na drugu stranu da porumene. Izvadite na tanjur.
  3. Povrće očistite i narežite pa skuhajte u juhi. ½ šalice pileće juhe dodajte u vruću tavu u kojoj ste pekli kobasicu, promiješajte i vratite u juhu. U lonac dodajte povrće, peršin i roux pa dobro promiješajte. Kuhajte obirući pjenu dok povrće malo ne omekša pa dodajte začine, pečeno meso, kobasicu i škampe.
  4. Poslužite toplo s rižom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju