U gulaš možete staviti komade bilo koje vrste mesa – od piletine, preko divljači i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje je raditi od junetine te od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i povoljniji. Za pripremu junećeg gulaša iskoristite, primjerice, mišić potkoljenice, a meso, nakon što ga očistite od žilica i narežete na kockice, nemojte pirjati na luku. Kako bi ono bilo meko i lagano ljepljivo, zapecite ga na tavi u nekoliko tura kako se ne bi skuhalo u vlastitoj tekućini.
Sastojci za gulaš s tortellinima:
- 900 g junetine za gulaš
- 400 g luka
- 1 mrkva
- 3 češnja češnjaka
- 2 žličice mažurana
- 2 žlice mljevene paprike
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 dl crnog vina
- 5 dl goveđe juhe
- 2 lovorova lista
- sol, papar
- maslac, ulje
- 1 pakiranje tortellina sa sirom
Priprema gulaša s tortellinima:
- Zagrijte žlicu maslaca i žlicu ulja na umjerenoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i pržite, često miješajući, dok ne potamni pa dodajte naribanu mrkvu i kratko pržite. Očistite meso od žilica i narežite ga na veće komade.
- U drugom loncu ili tavi kratko popržite na kockice narezano meso, očišćeno od žilica. To je najbolje napraviti u nekoliko tura kako se meso ne bi kuhalo u tekućini koju ispusti. Izvadite meso na tanjur pa na masnoći od mesa popržite kratko sjeckani češnjak. Zatim ulijte juhu i miješajte kuhačom tako da se rastope stvrdnuti mesni sokovi.
- Kad luk bude spreman, dodajte goveđu juhu s češnjakom, vino, papriku i meso zajedno s lovorovim listom, mažuranom i rajčicom. Promiješajte i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka dok se luk uglavnom ne raspadne i junetina ne omekša, oko 2-2,5 sata. Prema potrebi dodajte još juhe ili pojačajte vatru da se reducira.
- Tortelline skuhajte prema uputama na pakiranju. Gulaš posolite, popaprite, izvadite lovor i poslužite s tortellinima.