U gulaš možete staviti komade bilo koje vrste mesa – od piletine, preko divljači i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje je raditi od junetine te od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i povoljniji. Za pripremu junećeg gulaša iskoristite, primjerice, mišić potkoljenice, a meso, nakon što ga očistite od žilica i narežete na kockice, nemojte pirjati na luku. Kako bi ono bilo meko i lagano ljepljivo, zapecite ga na tavi u nekoliko tura kako se ne bi skuhalo u vlastitoj tekućini.

Sastojci za gulaš s tortellinima:

  • 900 g junetine za gulaš
  • 400 g luka
  • 1 mrkva
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žličice mažurana
  • 2 žlice mljevene paprike
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 dl crnog vina
  • 5 dl goveđe juhe
  • 2 lovorova lista
  • sol, papar
  • maslac, ulje
  • 1 pakiranje tortellina sa sirom

Priprema gulaša s tortellinima:

  1. Zagrijte žlicu maslaca i žlicu ulja na umjerenoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i pržite, često miješajući, dok ne potamni pa dodajte naribanu mrkvu i kratko pržite. Očistite meso od žilica i narežite ga na veće komade.
  2. U drugom loncu ili tavi kratko popržite na kockice narezano meso, očišćeno od žilica. To je najbolje napraviti u nekoliko tura kako se meso ne bi kuhalo u tekućini koju ispusti. Izvadite meso na tanjur pa na masnoći od mesa popržite kratko sjeckani češnjak. Zatim ulijte juhu i miješajte kuhačom tako da se rastope stvrdnuti mesni sokovi.
  3. Kad luk bude spreman, dodajte goveđu juhu s češnjakom, vino, papriku i meso zajedno s lovorovim listom, mažuranom i rajčicom. Promiješajte i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka dok se luk uglavnom ne raspadne i junetina ne omekša, oko 2-2,5 sata. Prema potrebi dodajte još juhe ili pojačajte vatru da se reducira.
  4. Tortelline skuhajte prema uputama na pakiranju. Gulaš posolite, popaprite, izvadite lovor i poslužite s tortellinima.

Ćevapi na steroidima: Rumunjski mici koje je EU htio zabraniti zbog "nedopuštenog" sastava Mici - 3 Mici - 2 Mici - 1 +0 Mici - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju