Francuski složenac od mljevenog mesa i krumpira (hachis parmentier) na prvi pogled djeluje kao popularnija, britanska pastirska pita, ali iako su slična, radi se o nešto drukčijim jelima. Francuska inačica je nastala kao odgovor na ostatak pečenja pa se nerijetko umjesto mljevenog mesa u receptu nađe i gulaš ili pečeno meso, na koje se stavlja pire.
Recept za francuski složenac:
- 15 ml maslinova ulja
- 220 g luka
- 1 mrkva
- 450 g mljevene junetine
- 1 žlica maslinova ulja
- ½ žličice soli
- mljeveni papar po ukusu
- 1 žličica umaka Worcestershire
- 1 i ½ žličica provansalskih začina (herbes de provence)
- 60 ml suhog bijelog vina
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog
Pire:
- 1800 g krumpira
- 75 g maslaca
- 120 ml mlijeka
- ½ žličice soli
- 130 g sira gruyere ili nekog drugog topivog sira
- ½ žličice svježeg timijana
Priprema francuskog složenca:
- Krumpir ogulite, narežite na četvrtine i stavite kuhati. Kuhajte ga dok ne omekša.
- U međuvremenu zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i mrkvu pa pirjajte dok luk ne postane staklast. Začinite solju i paprom. Dodajte meso i pržite desetak minuta.
- Začinite meso solju i paprom, provansalskim začinima, umakom Worcestershire, bijelim vinom, češnjakom i svježim timijanom. Pirjajte 2-3 minute dok vino ne ispari i ostavite da se ohladi.
- Stavite maslac u veliku zdjelu pa dodajte propasirani krumpir i gnječite vilicom dok se maslac ne otopi. Dodajte mlijeko i sol pa promiješajte.
- Pomiješajte meso s polovicom krumpira i stavite u posudu za pečenje pa na vrh rasporedite preostali krumpir. Pospite naribanim sirom, timijanom i mljevenim paprom.
- Pecite složenac na 190 Celzijevih stupnjeva 20-25 min, a zatim ga stavite ispod gornje rešetke na tri minute. Ostavite da se hladi 10 minuta prije posluživanja.