Jednostavna jela mogu itekako biti ukusna, što potvrđuje i tradicionalni francuski kolač od jabuka. Iako treba izdvojiti nešto vremena za rezanje jabuka na ploške, trud se nagrađuje savršenim okusom u sočnom tijestu. Odaberite one jabuke koje će zadržati oblik i nakon pečenja, a dobar odabir su Granny Smith, Pink Lady i Jonagold, s kojima ne možete pogriješiti.

Sastojci za francuski kolač od jabuka:

  • 1/2 šalice brašna
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1/8 žličice soli
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja
  • 1/3 šalice punomasnog mlijeka
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 4 velike jabuke (oko 1 kg)
  • šećer u prahu za posipanje (prema želji)

Nadjev:

1/3 šalice šećera
1 veliko jaje
3 žlice maslaca
listići badema (prema želji)

Priprema francuskog kolača od jabuka:

1. Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške, bilo mandolinom ili oštrim nožem. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte vaniliju, lagano istučena jaja, ulje i mlijeko pa miksajte dok se dobro ne sjedini.

2. Dodajte ploške jabuka pa rukama pomiješajte da se dobro oblože smjesom. Kalup za torte promjera 22 cm lagano premažite maslacem i obložite podlogu papirom za pečenje pa unutra stavite smjesu. Pecite na u sredini pećnice 30 minuta.

3. Za nadjev pomiješajte lagano istučeno jaje, šećer i rastopljeni maslac te listiće badema prema želji. Prelijte kolač smjesom i ravnomjerno je rasporedite preljev preko jabuka pa vratite u pećnicu na 20 minuta. Prema želji posipajte šećerom u prahu.

Na najbolje lignje i zatvorsko vino: Restoran u kojem vam kuhaju i poslužuju vas zatvorenici Lepoglave Restoran Ivančica, Lepoglava - 1 Restoran Ivančica, Lepoglava - 8 Restoran Ivančica, Lepoglava - 7 +5 Restoran Ivančica, Lepoglava - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju