Da vas netko pita gdje ste bili za vikend, a vi kažete „u Lepoglavi“ – znamo koje bi prve asocijacije bile. Mali sjeverni gradić podno Ivanščice poznat je po zatvoru u kojem su „gulile“ i najveće face, od Tita do Tuđmana. Mnogi koji su posjetili Lepoglavu nisu to učinili svojom voljom.

Ipak, razloga da ju svojevoljno posjetite ima. Galerija Lepoglavske čipke, idilične kuće za odmor na zelenim brdašcima, obližnja Ravna gora s koje se možete baciti u paragliding, restorani za okrepu uz puricu s mlincima, štrukle, plate…

Jedan od tih restorana je i zatvorski restoran Ivančica. Svi su dobrodošli, a nemojte se iznenaditi ako vidite i goste iz susjednih zemalja. „Ovdje se jedu najbolje lignje!“, reći će vam.

Zatvorski restoran, kraljevske porcije i narodne cijene

Restoran Ivančica nalazi se u blizini kaznionice Lepoglava jedan je od nekoliko zatvorskih pogona u kojima rade zatvorenici.

„Prvenstveno nam je cilj rehabilitacija zatvorenika“, objašnjavaju djelatnici restorana. „Oni koji su stekli uvjete da budu na otvorenom rade u kuhinji i među poslužiteljima. Ako niste lokalac iz Lepoglave, nećete ni primijetiti tko je zatvorenik, a tko „obični“ zaposlenik. Jednako su odjeveni, nema razlike.“

Dobra hrana i zadovoljne mušterije samo su „nusproizvod“ onoga što zapravo ovdje nastoje ostvariti: pomoći zatvorenicima u rehabilitaciji kako bi se jednog dana, po izlasku iz zatvora, lakše mogli vratiti u normalan život.

A da su na dobrom putu, potvrđuju i brojne odlične recenzije. „Ljudi nas najčešće hvale zbog lignji koje su stvarno fine. Porcije su velike, a cijene normalne“, ističu. U ponudi su također i meso s roštilja, lepoglavske plate, lovački kotleti, Pavlinski odrezak u umaku od gljiva, zagorska juha bogata povrćem i gljivama koju ne možete pronaći baš svugdje… Kuharice restorana same izrađuju domaće krokete, mlince i rezance.

Restoran Ivančica, Lepoglava - 5 Restoran Ivančica, Lepoglava - 5 (Foto: Restoran Ivančica, Lepoglava)

Restoran je podijeljen u dva dijela. U donjem dijelu poslužuju se jela a la carte, s ponude jelovnika, a na katu postoji još jedna velika prostorija u kojoj se poslužuju gableci od ponedjeljka do petka. Ovdje se također održavaju i prigodne svečanosti za veće grupe (svadbe, domjenci, krštenja, rođendani i sl.). Cijene? I više nego prihvatljive.

Tu je također i terasa za toplije dane, no vi se do tada možete ugrijati bogatom ponudom pića. Kaznionica Lepoglava proizvodi i svoje, „zatvorsko vino“, a za jedno od njih su nedavno dobili posebno priznanje. Njihova graševina je na najprestižnijem svjetskom natjecanju, Decanter World Wine Awards, ove godine u Londonu dobila broncu.

Varaždinska županija je tako sa svojim vinskim medaljama ponosno stala odmah iza Istarske. U to ime, možete se počastiti malo drugačijim izletom, te u ovo blagdansko doba pružiti podršku onima koji se trude dobiti novu priliku i započeti „normalan“ život.

5 mjesta zbog kojih se odmah isplati otići na izlet u Varaždinsku županiju Pogled s brežuljka koji okružuje Varaždinske Toplice Čipka +0 Prirodno okruženje Varaždinskih Toplica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju