• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Tako fina! Recept za omiljenu pitu sa sirom i šampinjonima

Kultna francuska slana pita dolazi u slasnim kombinacijama prhkog tijesta i nadjeva, a ovoga puta pečemo quiche sa šampinjonima i slaninom...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 8.11.2024 12:17 komentari
viber Created with Sketch.
Pita sa šampinjonima
Pita sa šampinjonima (Foto:Shutterstock)

Quiche je poznata francuska pita koja spaja prhko tijesto s najrazličitijim nadjevima od povrća, ribe, mesa i sira. Omiljene kombinacije sastojaka za quiche spajaju slaninu, luk, sir i muškatni oraščić, zatim špinat i feta sir, pa dimljeni losos i poriluk te provjereni spoj rajčice, bosiljka i mozzarelle. Šparoge, kozji sir i sitno sjeckani vlasac također su sjajan trio, baš kao i gljive sa slaninom.

U trendu Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz Piletina s lukom Jednostavno Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima

Iako priprema nije komplicirana, potrebno je pridržavati se pravila, poput onog da se topli nadjev ne stavlja na tijesto kako ne bi suviše omekšalo. Stoga, koristite li kuhane sastojke - poput pirjanih gljiva ili špinata, potrebno je pričekati da se ohlade. Također, ostavite quiche da odstoji 10-15 minuta nakon pečenja kako bi se nadjev učvrstio i lakše rezao.

Sastojci za quiche sa šampinjonima:

Tijesto:

  • 100 g mekog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Nadjev:

  • 200 g šampinjona
  • 200 g slanine
  • 3 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 200 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
  • 150 g sira (gauda)
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

  1. Brašno, sol i maslac mrvite pod prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu pa dodajte jaje i umijesite tijesto. Zatim ga razvaljajte tako da bude malo veće od kalupa.
  2. Namastite kalup pa u njega stavite tijesto i utisnite ga pa odvojite višak tijesta kuhinjskim škarama. Ostavite u hladnjaku jedan sat pa ga izbockajte vilicom.
  3. Izvadite tijesto iz hladnjaka, preko njega stavite aluminijsku foliju pa na vrh dodajte suhi grah da se ne digne tijekom pečenja. Pecite na 180 °C oko 10 minuta pa još oko pet minuta dok ne počne dobivati boju. Primijetite li pukotine u tijestu, možete ih zakrpati viškom tijesta koje ste odvojili škarama.
  4. Slaninu narežite na ploškice i popržite je u tavi pa dodajte šampinjone narezane na listiće. Pirjajte 10 minuta pa ostavite da se ohladi.
  5. Umutite jaja pa ih izmiješajte s obje vrste vrhnja, polovice količine naribanog sira, pirjanim gljivama i špekom. Posolite i dodajte prstohvat mljevenog muškatnog oraščića.
  6. Ulijte nadjev u kalup za tijesto pa pospite preostalim naribanim sirom i pažljivo stavite u pećnicu.
  7. Pecite na oko 180 °C otprilike pola sata ili dok ne porumeni i ne postane meko (sredina ne smije biti previše čvrsta). Ako vam rubovi prebrzo tamne, možete ih prekriti aluminijskom folijom.
  8. Ostavite quiche da se slegne 4 do 5 minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa. Poslužite toplo ili hladno – pita je odlična i drugi dan.

Znate li što su žižule? Zaboravljeni plod koji puca od zdravlja, a za 5 eura možete dobiti cijeli kilogram Žižule - 1 Žižule - 3 Žižule - 2 +0 Žižule - 4

 

  • #Recepti
  • #Quiche
  • #francuska kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #pita
  • #šampinjoni
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Jesenski tiramisu - s bundevom: Jednostavan recept za desert koji će vam podići i energiju i raspoloženje
Lako
Jesenski tiramisu - s bundevom: Jednostavan recept za desert koji će vam podići i energiju i raspoloženje
Napuštena bolnica usred šume: Pogledajte kadrove plešivičke ruševine koju nemilosrdno nagriza vrijeme
Odjek prošlosti
Napuštena bolnica usred šume: Pogledajte kako izgleda plešivička ruševina koju nemilosrdno nagriza vrijeme
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Vaduz: Kneževska bajka ili scena iz Netflixova jeftinog božićnog filma?
Vaduz nije za svakoga
Grad izgleda kao filmski set: Europska prijestolnica u kojoj se živi kako bubreg u loju, a na ulicama "nema nikoga"
Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru
Bogati sendvič
Tost kao utjeha: Recept koji ćete htjeti pripremati za doručak, ručak i večeru
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Škola kuhanja
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vaduz: Kneževska bajka ili scena iz Netflixova jeftinog božićnog filma?
Vaduz nije za svakoga
Grad izgleda kao filmski set: Europska prijestolnica u kojoj se živi kako bubreg u loju, a na ulicama "nema nikoga"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Španjolska zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem za Izrael kroz njihove baze
VETO NA TRANZIT
Europska država zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem kroz njihove baze
Hrvatska na udaru hladnog vala, u Italiji rekordne sniježne padaline za rujan
Idila na planinama
VIDEO Hladni val stiže u Hrvatsku, moguć i snijeg: Vrhovi u susjedstvu već se bijele
Pucnjava na zagrebačkom Jarunu: Muškarac pod nadzorom policije
Pucnjava u Zagrebu
FOTO Muškarac otvorio vatru kod tržnice, građani panično zvali policiju: "Čula se dernjava, trčanje, prijetnje"
show
Tko je Bruno Rački koji je snimljen na zagrebačkoj špici
i stas i glas
Znate li tko je ovaj frajer koji je na špici privlačio poglede?
Tko je bio otac Maje Šuput, Boris Šuput?
bloom je njegova preslika
Tko je bio otac Maje Šuput? Od teške nesreće nikada se nije u potpunosti oporavio
Životna priča Monike Radulović
ljepotica s diplomom
Tko je prelijepa bosanska manekenka? Od izbjegličkog djetinjstva došla je do svjetske modne scene
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
omiljena zimnica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Ljudi se ne mogu prestati smijati poruci na automobilu iz Vinkovaca
Urnebesno
Ljudi se ne mogu prestati smijati poruci na automobilu iz Vinkovaca
Mladenci ušli u salu i ostali šokirani! Ono što ih je dočekalo nisu mogli ni predvidjeti
Gorak okus
Mladenci ušli u salu i ostali šokirani! Ono što ih je dočekalo nisu mogli ni predvidjeti
tech
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Poznato tko je poslao poruku
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Huntingtonova bolest
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Znanost ima problem: Umjetna inteligencija stvara stotine “novih” studija koje zapravo nisu ništa novo
Praksa koja treba prestati
Znanost ima problem: Umjetna inteligencija stvara stotine “novih” studija koje zapravo nisu ništa novo
sport
Luka Modrić blokom u 91. minuti spasio pobjedu Milana protiv Napolija u Serie A
Ovo je bilo blizu!
Pogledajte potez Luke Modrića iz 91. minute koji je spasio Milan
Talijanski novinar u šoku: Pogledajte što Modrić radi u 96. minuti
"Ovo je glad"
Talijanski novinar u šoku: Pogledajte što Modrić radi u 96. minuti
Pismo navijača Reala: "Dragi Florentino, postoji jedan 40-godišnji mladić Luka Modrić..."
Ne mogu ga preboljeti
Pismo navijača Reala: "Dragi Florentino, postoji jedan 40-godišnji mladić Luka Modrić..."
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
MasterChef: Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
VAŽNA STVAR!
Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
Kumovi: Ne vidi ništa loše u tome - samo se malo igrala
KUMOVI
Kumovi: Ne vidi ništa loše u tome - samo se malo igrala
putovanja
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
novac
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
sad reagirao
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
Kako je 50-godišnja Marija iz Splita smršavjela 26 kilograma
WOW TRANSFORMACIJA
Marija iz Splita smršavjela je 26 kila: "Slatko je kad ne vjeruješ da umjesto broja 44 kupuješ broj 36"
Trik protiv plijesni u perilici rublja
PROTIV PLIJESNI
Jedna stvar koju biste uvijek trebali napraviti s perilicom nakon što izvadite oprano rublje
sve
Luka Modrić blokom u 91. minuti spasio pobjedu Milana protiv Napolija u Serie A
Ovo je bilo blizu!
Pogledajte potez Luke Modrića iz 91. minute koji je spasio Milan
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
Tko je Bruno Rački koji je snimljen na zagrebačkoj špici
i stas i glas
Znate li tko je ovaj frajer koji je na špici privlačio poglede?
Quiche s pečenim cherry rajčicama
I hrskav i sočan

Pun okusa: Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom

Jednostavan za pripremu, a dovoljno dojmljiv da impresionira svakog gosta, ovaj quiche možete poslužiti topao ili hladan, za posebne prilike ili samo za sebe. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close