Još je Leonardo da Vinci govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Talijani su jedni od prvaka u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka. Fettuccine all’ Alfredo dobar su primjer upravo takvog specijaliteta koji je prešao granice Čizme i uvukao se u tanjure diljem svijeta. Dugački, ravni fettuccini najpopularniji su u rimskoj i toskanskoj kuhinji, gdje se zbog svojeg oblika poslužuju s kremastim, težim umacima, s kojima se lijepo kombiniraju. Osim tjestenine, trebat će vam još samo maslac i parmezan.

Ako ste u prilici, parmigiano reggiano je najbolji izbor. Vrhnje i peršin ostavite po strani, barem ako želite pripremiti originalni recept. Fettuccine all' Alfredo osmislio je chef rimskog restorana Alfredo Di Lelio za svoju suprugu, koja je izgubila apetit nakon što je rodila sina Armanda. Bez obzira na brojna jela koja je smišljao, ona nije mogla jesti sve dok joj nije poslužio tanjur tjestenine s maslacem i sirom, ali ne bilo kakvom.

Tjestenina je bila domaća, pripremljena od jaja i tri vrste brašna, a sir i maslac bili su najbolji koje je mogao dobiti. Nakon što su Amerikanci počeli otkrivati talijansku gastronomiju, a filmske zvijezde kušale specijalitet chefa Alfreda, fettuccine su postali hit. 

Alfreda je naslijedio njegov sin Armando, bez kojeg recept možda ne bi niti nastao. On je otvorio drugi restoran u Rimu: "Il Vero Alfredo", koji i dalje radi, a vodi ga Armandov sin Alfredo sa sestrom Ines Di Lelio. Oba restorana i dalje su otvorena, a onaj u Via della Scrofa vodi Mario Mozzetti, koji svake veljače obilježava svjetski dan fettuccina alfredo.

Sastojci za fettuccine alfredo s piletinom:

  • 450 g tjestenine (fettuccine)
  • 12 žlica maslaca
  • 170 g parmezana
  • 250 g piletine
  • sol

Priprema fettuccina alfredo s piletinom:

  1. Kuhajte tjesteninu dok ne bude al dente. Pileća prsa ispecite na gril-tavi.
  2. Otopite maslac u tavi, a tjesteninu procijedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Prebacite tjesteninu u tavu s maslacem i posolite, dodajte šaku naribanog sira i šeflju vruće vode od tjestenine, neprestano miješajući.
  3. Malo po malo dodajte sir, miješajući između svakog dodavanja, dok ga ne potrošite. Po potrebi dodajte još vruće vode. Poslužite s piletinom - i uživajte! 

Iskonska Umbrija: Srce Italije kojeg Talijani čuvaju samo za sebe Putovanje Umbrijom - 23 Putovanje Umbrijom - 22 Putovanje Umbrijom - 21 +18 Putovanje Umbrijom - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju