Raznoliki, netaknuti krajolici u zelenilu vijugavih dolina čine Umbriju regijom koja će vas svaki puta iznova osvojiti i oduševiti novim mjestima. Ova regija svojim brežuljcima, čempresima i ravnicama jako podsjeća na Toskanu, nema izlaz na obalu i nalazi se u srcu Čizme. Često ste čuli za Toskanu, no kad bi vas pitali gdje je Umbrija, na trenutak biste se vjerojatno zapitali...

Radi se o regiji koju Talijani, kao da čuvaju samo za sebe i rijetko pišu o malim gradićima Umbrije koji oduševljavaju na prvi pogled. Tu se nalazi najveće jezero u središnjoj Italiji, ostaci etruščanskih naselja te slapovi Cascate delle Marmore u blizini Ternija, koji su među najljepšima u Europi. Slapovi uranjaju u rijeku Neru sa spektakularnih 165 m pada i okružene su bujnom vegetacijom. Idealno za ljubitelje prirode i one koje vole uživati u vožnji kanuom ili kajakom.

Najveći grad Umbrije je Perugia, glavni grad pokrajine s oko 166.000 stanovnika nalazi se u srcu regije. Vrlo zanimljiv gradić smješten na brdu, opasan etruščanskim, rimskim i srednjovjekovnim zidinama. Poznat je po jazz festivalu kao i festivalu čokolade, a upravo od tamo dolazi talijanska poslastica koju ste sigurno kupili kao suvenir iz Italije – Baci Perugina – praline koje skrivaju citate poznatih talijanskih pjesnika, a nedavno su lansirali i Dolce&Gabbana edition.
Mi smo posjetili tri mjestašca od kojih, moram priznati, za dva nikad do sada nisam ni čula – smjestili smo se četiri dana u poznatom gradiću Assisi, te obišli obližnja mjestašca – Gubbio i Spello

Nevjerojatni Assisi

Hodočasnici dolaze u talijanski Assisi od 13. stoljeća kako bi štovali svetog Franju, koji je ovdje rođen i pokopan, ali ne morate biti religiozni da biste uživali u ljepoti ovog grada koji izgleda kao savršena razglednica. Uokviren dugim, valovitim brežuljcima Umbrije i šumama Monte Subasio, Assisi je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na svijetu i jedan od najzačaranijih dragulja Italije.

Assisi je i mjesto UNESCO-ove svjetske baštine. Cijeli grad uživa u ovom željenom statusu zbog mnoštva umjetnosti i povijesno značajnih građevina, poput bazilike San Francesco. Bazilika ima toliku zbirku freski i slika da se može mjeriti s mnogim umjetničkim muzejima. Prema UN-u, grad ima posebnu važnost zbog svoje uloge u širenju franjevačkog reda i zbog "kontinuiteta grada-svetišta" od umbrijsko-rimskog podrijetla do danas. Samo pola sata od Assisi smjestio se, također nebu pod oblacima, gradić Gubbio.

Gubbio - gradić slavne prošlosti

Gubbio je jedan od bisera Umbrije, koji je ostao izvanredno dobro očuvan tijekom stoljeća, s brojnim spomenicima koji svjedoče o njegovoj slavnoj prošlosti. Arhitektonski predstavlja vrhunac srednjovjekovne civilizacije i društva 1200-tih i 1300-tih godina, nezaobilazna destinacija regije bogate umjetnošću, poviješću i prirodom. Njegove plemenite kule, katedrale, trgovi, uličice pravi su spektakl za posjetitelja, kao da je upao u srce talijanskog srednjeg vijeka i renesanse. No, Gubbio je također grad koji ima manje poznate, ali vrlo zanimljive posebnosti.

Ako s jedne strane nosi nadimak "grad od kamena", zbog materijala koji je oblikovao njegovu estetiku i urbanizam, s druge strane ima i manje plemeniti nadimak, ali svakako znatiželjniji, "grad luđaka" . Simbol ovog poslovičnog "ludila" je fontana, poznata kao fontana ludih.

Zapravo se naziva Bargello fontana, jer stoji nasuprot istoimene palače, izvrstan primjer umbrijske gotičke arhitekture: dobro očuvana zgrada iz četrnaestog stoljeća u kojoj se nalazi muzej posvećen samostrelu i sjedište je Društva samostrelovaca. Ispred nje, na trgu zvanom Largo Bargello, nalazi se neobična kamena fontana. Kiparsko djelo iz šesnaestog stoljeća, obnovljeno u drugoj polovici devetnaestog stoljeća, to je fontana koja vam omogućuje da dobijete dozvolu za "luđaka". Ako napravite 3 kruga oko njega i budete poprskani - dapače, kršteni - njegovom vodom, u prisutnosti stanovnika Gubbija, možete podnijeti zahtjev za neku vrstu ludog počasnog građanstva, za koji dobijete potvrdu. Ali budite oprezni: stanovnik Gubbija mora biti prisutan i mora vas poprskati, odnosno, krstiti vodom.

Termalni raj: Talijanski gradić koji svjetsku slavu duguje - vodi San Pellegrino - 2 San Pellegrino - 11 San Pellegrino - 1 +5 San Pellegrino - 4

Ova tradicija se veže uz poznatu Festu dei Ceri, najpopularniju pučku manifestaciju u Gubbiu. Prema drevnim dokumentima, oni koji su u njoj sudjelovali 3 puta zaredom mogli su zatražiti neku vrstu počasnog građanstva.

Ali zašto bi netko htio biti strpan u isti koš s "luđacima"? Bilo bi pogrešno misliti da ovo "ludilo" Gubbio povezuje s doslovnim značenjem izraza. Naime, kaže se da su građani Gubbija jednostavno vrlo ironični, nepredvidivi, smiješni, pa stoga postati počasni luđak znači podijeliti taj zanos s ljudima ovo predivnog grada.

Još jedna od atrakcija koju trebate doživjeti u Gubbiju je božićno drvce - najveće na svijetu i upisano je u Guinnessovu knjigu rekorda. Stablo je napravljeno korištenjem cijele južne strane planine Ingino, gdje je položeno 450 svjetala u boji, napajanih s nekoliko kilometara električnih kabela. Jaslice u prirodnoj veličini također su smještene u podnožju brda.

Specijaliteti Gubbia uključuju intenzivan okus bijelog tartufa, umak od brojnih začina za sve vrste tjestenine, koje se i danas proizvode u strogom skladu s drevnim tehnikama. Osim tartufa, postoje i mnogi drugi izvrsni proizvodi koji se koriste za pripremu ukusnih jela na bazi mesa, narezaka, sira i povrća.

Mirisni Spello

Jedne od fotogeničnijih ulica koje smo posjetili definitivno su bile one u gradiću Spello, koje na prvu podsjeća na veću verziju Grožnjana. Naziva se još gradom cvijeća i umjetnosti.

Od svibnja do kolovoza mještani Spella natječu se ko će najbolje cvijećem ukrasiti svoju ulicu. To natjecanje ide to tih razmjera da svaka ulica nalikuje na mini sajam cvijeća.

Također ne propustite Infiorate di Spello manifestaciju koja se svake godine održava u malom povodom blagdana Tijelovo, devete nedjelje nakon Uskrsa. Te noći gotovo tisuću ljudi neprestano radi na stvaranju tepiha i slika od cvijeća duž uskih gradskih ulica. Cvjetne kreacije pokrivaju ulice diljem povijesne jezgre u pripremi za prolazak Presvetog Sakramenta koji u procesiji nosi biskup u nedjelju ujutro. Rezultat je jedinstvena, jednu milju duga staza prekrasnih cvjetnih kreacija s eksplozijom boja i mirisa.

Umbrija je kao regija poznata po dobroj hrani i vinu. Najveći je talijanski proizvođač crnih tartufa. Jedva ćete vidjeti umbijski jelovnik koji ne sadrži crne tartufe, bilo s tjesteninom, jajima ili kao crostini al tartufo na tanjuru za predjelo. Grad Norcia u Umbriji talijansko je središte suhomesnatih proizvoda, toliko istaknuto da je norceria pojam za mjesto koje prodaje suhomesnate proizvode bilo gdje u Italiji. Nije ni čudo, da ovu regiju Talijani rijetko dijele sa strancima. Na vama je da isplanirate polazak, destinaciju smo vam otkrili.

Još super ideja za putovanje u Italiju potražite na blogu Sparkles of Italy i na Instagram profilu

Talijanski Maldivi: Mjesto u susjedstvu kao stvoreno za produženi vikend Italija - 6 Italija - 5 Italija - 7 +30 Italija - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju