Iako se na spomen riječi muffin većina ljudi sjeti slatkih kolačića spužvaste teksture, engleski muffini slana su peciva. Rade se od dizanog tijesta, a imaju mekanu i pahuljastu teksturu. Toliko su fina da se mogu jesti sama, ali obično se poslužuju s raznim slanim i slatkim dodacima.


Engleski muffini mogu se pripremiti i u pravokutnom kalupu za kruh. Kriške muffin kruha imaju male pukotine, koje će savršeno primiti mekani maslac i omiljeni voćni džem, no od njih se mogu napraviti i fini sendviči sa slanim sastojcima, poput rastopljenog sira ili pečene piletine.

Za izradu ovoga kruha potrebno vam je između tri do četiri sata, a s receptom koji vam dajemo dobit ćete dvije štruce. Na jednu štrucu odmah navalite, a drugu možete pokloniti ili zamrznuti i iskoristiti u vremenu kad vam to najbolje odgovara.

Sastojci za engleski muffin kruh:

 • 665 g brašna za kruh
 • 350 ml tople vode
 • 85 g maslaca
 • 50 g šećera
 • 14 g suhog instant kvasca
 • 5 g soli
 • 1 veliko jaje
 • biljno ulje za premazivanje kalupa

Priprema engleskog muffin kruha:

 1. Unaprijed pripremite dva kalupa duljine 22 centimetara. Dobro ih namastite iznutra biljnim uljem i stavite sa strane.
 2. Pomiješajte u zdjelici instant kvasac sa 60 ml tople vode. Pustite da se kvasac aktivira – u roku od 5 minuta trebao bi se početi pjeniti. Ako kvasac ne pokazuje nikakve znakove života, ponovite postupak s novim paketićima kvasca.
 3. U zapjenjeni kvasac dodajte ostatak tople vode, šećer, sol i jaje te sve dobro izmiksajte uz postupno dodavanje polovice brašna. Kada dobijete ljepljivo tijesto, pokrijte ga kuhinjskom krpom i stavite na neko toplo mjesto da se diže oko sat vremena.
 4. Tijestu bi se trebao udvostručiti volumen. Kada se to dogodi, dodajte omekšani maslac i ostatak brašna te umijesite tijesto za kruh. Pokrijte tijesto čistom pamučnom krpom i pustite da se diže još sat vremena.
 5. Dobiveno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Stavite ih u pripremljene kalupe i pokrijte krpom na još 45 minuta da se nastave dizati.
 6. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva i u nju stavite oba kalupa s engleskim muffin kruhom. Pecite ih oko 20 do 25 minuta, odnosno dok kruh ne dobije zlatnosmeđu površinu i termički se ne obradi do kraja.
 7. Ohladite kruh prije posluživanja. Dobar tek!

Francuska tajna najboljeg kruha i trik za prepoznavanje domaćeg proizvoda Kruh - 1 Kruh - 4 Kruh - 5 +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju