Prženi krumpirići, lignje ili pohano meso mnogima su nezamislivi bez tartara, umaka na bazi majonezi kojem svježinu daju kiseli krastavci, ali i kapari te limun. Za pripremu vam ne treba puno vremena, a niti sastojaka. Tartar će biti puno ukusniji ako izdvojite nešto vremena za domaću majonezu, a kako je napraviti pokazat će vam chef i član žirija MasterChefa, Mario Mihelj u našoj Školi kuhanja.
Prilikom pripreme tartara postoji nekoliko kulinarskih tajni zahvaljujući kojima će biti još ukusniji, a jedna od njih traži nešto strpljenja – nakon što pomiješate sve sastojke, ostavite umak pola sata neka odstoji kako bi se okusi povezali. Iako blaga ljutika odličan izbor, poslužit će vam i luk srebrenac. Za koju god se namirnicu odlučili, nasjeckajte je što sitnije. Za više okusa možete dodati i senfa, ili kakvog omiljenog ljutog umaka, poput Srirache.
Tartar - sastojci
- 1/2 limuna
- 1 mala ljutika
- 2 velika kisela krastavca
- 2 žlice kapara
- 2 žlice sjeckanog kopra i peršina
- 230 g majoneze
- sol, papar
Tartar - priprema
- Iscijedite limun i odvojite 1 žlicu soka za recept. Nasjeckajte ljutiku (trebat će vam oko dvije žlice), kisele krastavce. Odvojite stabljike začinskog bilja i sitno narežite listiće.
- Pomiješajte ljutiku, kisele krastavce, začinsko bilje i kapare pa prelijte limunovim sokom. Dodajte majonezu. Posolite i popaprite pa dobro promiješajte. Ostavite da odstoji pola sata pa polsužite.
Naučite nešto o francuskoj salati prije nego što navalite: Nepoznate stvari o vladarici prosinačkog stola +0