Pitate li Talijane, jedan od najboljih načina da se zagrijete jest tanjur guste i slasne juhe – minestrone. Taj krepki specijalitet koji predstavlja zdravlje iz duboka tanjura odraz je sezone, kreativnosti i tradicije. Svaka regija, pa čak i svaka obitelj, ima svoju verziju toga jela, no temeljna filozofija ostaje ista: koristiti najbolje što priroda ponudi u danom trenutku.

Minestrone se pripremao još u drevnom Rimu, ali popularnost je stekao stoljećima kasnije. U početku to je bio skroman obrok siromašnih ljudi, pripremljen od povrća iz vlastitog vrta. Kako su se sastojci mijenjali tijekom povijesti, uključujući dolazak novih namirnica poput krumpira i rajčica u Italiju, minestrone se razvijao i mijenjao. Ime te krepke juhe moglo bi se prevesti kao "velika juha", što savršeno opisuje bogatstvo okusa i tekstura koje donosi.

U proljeće minestrone može biti lagan, pun mladog povrća poput šparoga i mladog graška, dok zimi postaje bogatiji jer poprima okuse korjenastog kupusa i graha. I svaka regija Čizme donosi svoje male tajne pripreme. U Liguriji ćete često naići na minestrone obogaćen pestom, dok se u Toskani minestrone priprema s obiljem graha cannellini i kupusa. U južnijim dijelovima zemlje rajčica je češći sastojak, dok se na sjeveru mogu naći verzije s rižom ili čak žitaricama poput fara, koji okusom podsjeća na ječam.

Kora tvrdih, odležanih sireva poput Parmigiana Reggiana ili Pecorina jedan je od "tajnih" sastojaka koji se dodaje za bolji okus i teksturu. U mnogim verzijama koristi se i mesni temeljac, a u nekim regijama, poput Emilia-Romagne, minestrone se priprema s dodatkom pancete ili slanine.

Minestrone je juha koja voli dugo i sporo kuhanje. Nježno kuhanje omogućava svim okusima da se prožmu i razviju, stoga se nemojte žuriti.

Sastojci za minestrone:

  • 60 ml maslinova ulja
  • 1 srednji luk, narezan na kockice
  • 1 mrkva, narezana na kockice
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 2 lovorova lista
  • 1 mala grančica ružmarina
  • 240 g pelata
  • 2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana
  • ½ glavice cvjetače, podijeljene na cvjetiće
  • ½ glavice brokule, podijeljene na cvjetiće
  • 240 g naribanog zelenog kupusa
  • 480 g listova špinata
  • sol i papar, po ukusu
  • 1-2  kore sira Parmigiano, narezane (prema želji)
  • 240 ml kuhanog graha borlotti ili cannellini (može iz limenke)

Priprema:

  1. U veliki lonac s debelim dnom dodajte maslinovo ulje, luk, mrkvu i celer.
  2. Zagrijte na srednjoj vatri i pržite 4 do 5 minuta, dok povrće ne omekša.
  3. Zavežite lovorove listove i ružmarin kuhinjskim koncem i dodajte ih u lonac, zatim dodajte rajčice. Nježno zgnječite rajčice drvenom žlicom kako biste ih razlomili na komadiće. Kuhajte još 2 minute.
  4. Dodajte krumpir i ulijte oko 3 dl vode. Kada voda zavrije, dodajte cvjetaču, brokulu, kupus i špinat.
  5. Ulijte kipuće vode u lonac tako da povrće bude potpuno prekriveno.
  6. Dodajte kore sira, ako ih koristite, velikodušni prstohvat soli i malo papra. Kuhajte još 20 do 30 minuta, zatim dodajte grah.
  7. Kuhajte još 10-15 minuta pa pospite ribanim sirom i prema želji poslužite s tostiranim kruhom.

Koliko jaja smijemo pojesti na dan? Novi eksperiment zbog kojeg bismo mogli promijeniti mišljenje Turska jaja Muffini od jaja i sira Salata od jaja +4 Jaja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju