• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati

Pandoro, zlatni kruh iz Verone, radi se od bogatog tijesta s jajima, maslacem i vanilijom, a jede se lagano topao, najčešće za doručak ili kao desert. Iako je tijesto bogato, dobar pandoro treba biti lagan, mekan i nikako mastan, mora se doslovno topiti u ustima...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 10.12.2025 07:41 komentari
viber Created with Sketch.
Pandoro - 2
Pandoro - 2 (Foto:Shutterstock)

Galerija Pandoro - 4 1 Pandoro - 3 1 Pandoro - 2 1 Pandoro - 1 1 Pandoro i panettone dva su najpoznatija talijanska božićna kolača, no itekako se razlijuju, od podrijetla do okusa. Oba se kolača poslužuju tijekom božićnih blagdana i dio su talijanske gastronomske tradicije koju talijanske obitelji prenose generacijama. Panettone, visoki dizani slatki kruh koji ima okus poput kolača simbol je Italije i Božića. Od renesansnih početaka pa sve do 20. stoljeća, tu je poslasticu u obliku kupole bilo teško pronaći izvan Milana, u kojem je nastao, a danas ga voli cijeli svijet.

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Slatko tijesto tradicionalno prošarano kandiranim voćem i grožđicama s vremenom je dobilo novo ruho pa se tako mogu naći i nebrojene kombinacije maštovitih okusa. U najboljim izdanjima, panettone spaja sočnost kolača i teksturu nježnog kruha. Izvana je blago hrskav, iznutra nježan poput oblaka. Može se čupkati - niti tijesta se odvajaju se poput vate, a kandirano voće, čokolada ili neki drugi dodaci daju svakom zalogaju dodatnu slast. Talijani panettone obično kupuju kao dar, a ta je tradicija stara koliko i sam kruh, o kojoj više doznajte ovdje.

Biste li prije izabrali pandoro ili panettone?

  • Panettone
  • Pandoro
  • Niti jedan
  • Oba
  • Ne razmišljam o tome

glasova:

No panettone nije jedini miljenik Talijana u blagdansko vrijeme. Naprotiv, taj slatki kruh ima svoju konkurenciju: pandoro – lagan i prozračni kolač posut obilnim slojem šećera u prahu, koji ne sadrži dodatke poput grožđica ili komadića čokolade. Obje poslastice su toliko popularne da svaka ima svoje obožavatelje koji su se spremni i porječkati oko toga koji zaslužuje više pažnje. Pandoro, zlatni kruh iz Verone, radi se od bogatog tijesta s jajima, maslacem i vanilijom, a jede se lagano topao, najčešće za doručak ili kao desert. Iako je tijesto bogato, dobar pandoro treba biti lagan, mekan i nikako mastan, mora se doslovno topiti u ustima.

Peče se u visokom kalupu u obliku osmerokrake zvijezde, koji simbolizira planine iznad Verone, a šećer u prahu predstavlja snijeg. Panettone, tradicionalni milanski veliki kruh najčešće se reže na velike kriške i uživa uz slatko vino ili prosecco. Mi bimo lako našli kompromis – pandoro za doručak, panettone za popodne i navečer, ali Talijani se vole natjecati koja je poslastica bolja.

Pandoro - sastojci:

Prvi korak - biga (predtijesto):

  • 60 g brašna za kruh
  • 1/4 žličice suhog kvasca (1 g)
  • 45 ml vode (sobne temperature)

Drugi korak:

  • 120 g brašna za kruh
  • 50 g šećera
  • 1/2 žličice suhog kvasca (2 g)
  • 2 velika jaja (sobne temperature)

Treći korak:

  • 240 g brašna za kruh
  • 100 g šećera
  • 45 ml vode (sobne temperature)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja (sobne temperature)
  • 170 g omekšalog maslaca
  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 žličica soli (6 g)

Pandoro - priprema:

  1. U maloj posudi pripremite bigu: pomiješajte brašno za kruh, kvasac i vodu vilicom dok se sastojci ne spoje. Ne mora biti glatko. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji najmanje 1 sat.
  2. Premjestite bigu u zdjelu samostojećeg miksera s kukom za tijesto. Dodajte brašno, šećer, suhi kvasac i lagano istučena jaja. Miješajte na laganoj brzini oko 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i ne omota se oko kuke. Sastružite stranice zdjele, oblikujte tijesto u sredini, pokrijte i ostavite da raste 2 sata na sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči. Zatim stavite u hladnjak na najmanje 12 sati. Izvadite maslac iz hladnjaka, narežite ga na kockice i ostavite da omekša. Tijesto iz hladnjaka neka odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi.
  3. U pripremljeno tijesto dodajte brašno, šećer i vodu. Miješajte na laganoj brzini dok se voda ne upije. Lagano istucite jaja i dodajte ih tijekom miješanja. Dodajte sol i vaniliju te miješajte još 1 minutu. Isključite mikser i ostavite tijesto da odmori 5 minuta. Ponovno miješajte 10 minuta pa opet odmorite 5 minuta. Maslac dodajte postupno – komad po komad, tek kad se prethodni potpuno umiješa. Miješajte još 10 minuta i zatim ostavite da odmori 5 minuta.
  4. Namastite kalup za pandoro od 1 kg i pospite brašnom. Istresite tijesto na čistu radnu površinu (bez brašna). Mokrim ili lagano nauljenim rukama preklapajte tijesto nekoliko puta. Ostavite ga 5 minuta, zatim još nekoliko puta preklopite. Premjestite tijesto u pripremljeni kalup. Pokrijte folijom i pustite da raste 4–6 sati, dok ne dosegne rub kalupa. Najbolje ga je ostaviti u ugašenoj pećnici s upaljenim svjetlom.
  5. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pecite pandoro u donjem dijelu pećnice 20 minuta. Ako vrh brzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom. Nastavite peći dok unutarnja temperatura ne dosegne 92 °C. Ukupno pečenje traje 40–50 minuta. Izvadite pandoro iz pećnice i ostavite da se hladi 30 minuta, zatim ga prebacite na rešetku. Prije posluživanja obilno pospite šećerom u prahu.

Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Čokoladni puding bez šećera i brašna Umak nalik na karamelu može se napraviti i od datulja Brownie bez šećera +0 Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera

 

  • #Recepti
  • #pandoro
  • #panettone
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zimski odmor u termama uz Crno jaje: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Snaga vode
Zimski odmor u termama uz povoljne ponude: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Putopisno predavanje
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Puno okusa
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Topi se u ustima
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Beba koja je promijenila statistiku u Zaboku
VELIKA RADOST
Beba koja je promijenila statistiku: Rodilište slavi poseban trenutak
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Kako danas izgleda Katarina Witt?
legendarna katarina witt
Kako danas izgleda "Vatra na ledu"? Napunila je 60, a nekad su se divili njezinoj ljepoti
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života – sve je tu!
Treba obratiti pozornost na bol
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života - sve je tu!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Tijelo ostaje bez ključnog minerala!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Ovog ima samo u Srbiji! Scena iz javnog prijevoza nasmijala društvene mreže
Bizarno
Ovog ima samo u Srbiji! Scena iz javnog prijevoza nasmijala društvene mreže
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Lorenzo Lepore na platformi X objavio je informaciju kako je Hajduk zainteresiran za Nikitu Solomonovsa
Mlad i perspektivan
Hajduk dovodi novog napadača? Prošao je testiranja, lomi se oko odštete
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
tv
Kumovi: Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
KUMOVI
Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
MasterChef: Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
NAPETO!
Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
MasterChef: Egon Jurić napustio je MasterChef natjecanje - oproštaj pun podrške!
BORBA DO KRAJA!
Egon Jurić napustio je MasterChef natjecanje - oproštaj pun podrške!
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Mario Mandarić
Jednostavno, a prefino

Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca

Nakon nedjeljnog ili blagdanskog ručka, iskoristite recept chefa Mandarića za ostatke pečene purice s mlincima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
close