Kada ne znate što biste kuhali ne škodi zaviriti u tuđe kuhinje, a Španjolcima ne nedostaje recepata koje je užitak prepisati. Jedan od njih je za churrose. Churros je španjolski odgovor na krafne, ili poderane gaće, a radi se o tijestu koje se istisne iz slastičarske vrećice, prži u ulju pa poslužuje s umakom od čokolade, vrućom čokoladom ili kavom. Ponekad se churros posipa šećerom ili mješavinom šećera i cimeta. No danas ćemo prednost dati njihovom rođaku, skromnom i ne toliko razvikanom porrasu.

Taj je prženi slatkiš, za razliku od vitkog churrosa nešto puniji, napuhaniji – i mekši zahvaljujući prašku za pecivu ili sodi bikarboni koja se dodaje u recepte. Neki kuhari kažu i da razliku čini temperatura vode pa se tako za porras prethodno zagrije tako da bude mlaka.

U izvornim varijantama, oba pržena slatkiša su se pržila u maslinovu ulju, a tek se u novije doba počeo koristiti maslac. Odvede li vas put u Španjolsku dajte priliku porrasima, samo pripazite na izgovor prilikom naručivanja jer je porros španjolska riječ za džoint.

Sastojci za porras:

  • 300 g brašna
  • 10 g soli
  • 5 g suhog kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Pomiješajte suhe sastojke, promiješajte pa postepeno umiješajte mlaku vodu dok ne dobijete gusto tijesto.
  2. Poklopite ga i ostavite ga da odstoji pola sata.
  3. Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu i istiskujte u dobro zagrijano ulje u obliku spirale ili puža.
  4. Pržite dok ne potamni pa oprezno okrenite i pržite još koju minutu. Izvadite porras pa ga razrežite na manje komade kuhinjskim škarama. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju