Kada ne znate što biste kuhali ne škodi zaviriti u tuđe kuhinje, a Španjolcima ne nedostaje recepata koje je užitak prepisati. Jedan od njih je za churrose. Churros je španjolski odgovor na krafne, ili poderane gaće, a radi se o tijestu koje se istisne iz slastičarske vrećice, prži u ulju pa poslužuje s umakom od čokolade, vrućom čokoladom ili kavom. Ponekad se churros posipa šećerom ili mješavinom šećera i cimeta. No danas ćemo prednost dati njihovom rođaku, skromnom i ne toliko razvikanom porrasu.
Taj je prženi slatkiš, za razliku od vitkog churrosa nešto puniji, napuhaniji – i mekši zahvaljujući prašku za pecivu ili sodi bikarboni koja se dodaje u recepte. Neki kuhari kažu i da razliku čini temperatura vode pa se tako za porras prethodno zagrije tako da bude mlaka.
U izvornim varijantama, oba pržena slatkiša su se pržila u maslinovu ulju, a tek se u novije doba počeo koristiti maslac. Odvede li vas put u Španjolsku dajte priliku porrasima, samo pripazite na izgovor prilikom naručivanja jer je porros španjolska riječ za džoint.
Sastojci za porras:
- 300 g brašna
- 10 g soli
- 5 g suhog kvasca
- 300 ml mlake vode
- ulje za prženje
Priprema:
- Pomiješajte suhe sastojke, promiješajte pa postepeno umiješajte mlaku vodu dok ne dobijete gusto tijesto.
- Poklopite ga i ostavite ga da odstoji pola sata.
- Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu i istiskujte u dobro zagrijano ulje u obliku spirale ili puža.
- Pržite dok ne potamni pa oprezno okrenite i pržite još koju minutu. Izvadite porras pa ga razrežite na manje komade kuhinjskim škarama.