Churros je španjolski odgovor na krafne, a radi se o tijestu koje se istisne iz slastičarske vrećice, prži u ulju pa poslužuje s umakom od čokolade. Hrskavi izvana i nerijetko posuti mješavinom cimeta i šećera, vrući štapići od tijesta odlični su i za umakanje u toplu čokoladu. Priprema je brzinska - i nije komplicirana, samo budite oprezni tijekom pečenja kako biste izbjegli kuhinjske nezgode. 

Churros Churros (Foto: Shutterstock)


Sastojci za churros:

  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žlica ulja
  • 250 ml kipuće vode
  • ulje za prženje

Čokoladni umak

  • 100 g tamne ili poluslatke čokolade
  • 125 ml gustog vrhnja

Posip od cimeta

  • 55 g šećera u prahu
  • 2 žličice cimeta

Priprema churrosa:

  1. Pomiješajte šećer i cimet u plitkoj posudi i ostavite sa strane.
  2. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte ulje i vodu i miješajte dok se ne sjedini - tijesto bi trebalo bi biti gusto i gumenasto.
  3. Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim vrhom od 8 mm. Ostavite sa strane dok se ulje zagrijava.
  4. Zagrijte 5 cm ulja na srednje jakoj vatri u malom loncu ili maloj, dubokoj tavi na 170 °C.
  5. Istisnite 15 cm tijesta u ulje pa blizu površine ulja odrežite tijesto škarama kako biste izbjegli prskanje. Pecite 3 do 4 komada po seriji, ukupno će ih biti 10 do 12.
  6. Pržite tijesto 2-3 minute ili dok ne poprimi zlatnu boju i postane hrskavo.
  7. Izvadite ga na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi. Zatim uvaljajte u šećer sa cimetom.
  8. Čokoladu izlomite na manje komade pa joj dodajte vrhnje. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi miješajući između njih dok čokolada nije potpuno otopljena. Poslužite s churrosima

Genijalan razlog zbog kojeg vrsni kuhari nikad ne bacaju sokove od pečenih gljiva Gljive Umak/Ilustracija Zapečene gljive +1 Piletina u umaku od senfa i gljiva

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju