Pizza. Jelo toliko rašireno i popularno, da je teško naći nekoga tko ga bar jednom nije probao. O njenom podrijetlu postoje razne teorije, no recimo kako je ipak pizza kakvu danas znamo nastala na jugu Italije, točnije u Napulju. I dan danas u ovom ludom gradu su žive neke pizzerije koje rade desetljećima, pa tako slavna pizzeria Da Michele i dalje nudi tek dvije vrste – marinaru i margaritu.

Naravno, vremenom je došlo do poplave raznih okusa, pa je danas moguće pojesti pizzu s nekim stvarima koje su nekad bile nezamislive. Da ste vjerojatno kod nas prije 30 godina išli naručiti pizzu s ananasom ili kebabom (tko je tad znao što je kebab), pomislili bi za vas da ste sišli s uma, no danas je to najnormalnija pojava. O tempora, o mores!

Stoga, napravili smo „đir“ po kugli zemaljskoj, našli nekoliko zemalja i pokušali izdvojiti neobične sastojke na njihovim pizzama. Ima tu svega, pa najbolje da krenemo s obilaskom...

Kostarika – kokos

Znamo da postoji jedna posebna kategorija ljudi koje bismo mogli opisati kao „slatkojede“. Vole slatko svugdje, pa tako i na pizzi. Ok, ovdje nije riječ o čokoladi, niti o smrvljenim keksima, ali u Kostarici je prilično popularna pizza s kokosom. E sad, negdje ga poslužuju s komadima (kokos i tijesto pizze, kakva komba), negdje ga potpuno usitne, pa ako vas put nanese u ovu zemlju, budite hrabri, probajte i javite dojmove.

Australija – klokan

Jeste li za jednu pizzu s klokanom? Ovog mesa u "Land down under“ ima u izobilju, ali potražnja za njim i nije nešto prevelika, jer je meso – tvrdo i žilavo. Iako je klokan jedan od simbola zemlje, vlasti potiču stanovnike da se njime hrane, jer broj klokana samo raste i raste. Tako je primjerice 2010. bilo oko 27 milijuna primjeraka ove životinje, dok se šest godina poslije taj broj popeo na 45 milijuna! Time se ozbiljno narušava prirodna ravnoteža, pa vam nitko neće zamjeriti naručite li pizzu s klokanom.

Rusija – pizza Moskva

Ok, kod nas je već odavno postalo uvriježeno stavljati na pizzu slane inćune, no ako ste zaljubljenik u ribu a nije vam mrska ni pizza, onda kad sjednete u Rusiji u lokalnu pizzeriju, nema sumnje kako ćete naručiti pizzu koja nosi ime glavnog grada. Naime, na njoj se nalaze tuna, skuša, srdela, losos, luk i začinsko bilje. Što kažete, može li bolje?

Japan – majoneza

Dobro, dobro, nemojte se šokirati. Japanci jednostavno obožavaju majonezu, a tamo proizvode posebnu, naziva kewpie. Naime, u nju prilikom izrade se ne stavljaju cijela jaja, već samo bjelanjke, a u Zemlji izlazećeg sunca kewpie vole ubaciti svugdje, pa pogađate – i u pizzu. Ako vam ovo zvuči dobro, slobodno u Tokiju naručite Mayo Jagu, ali da napomenemo, da nećete uz majonezu dobiti gljive ili šunku, već – krumpire!

Švedska – banana curry

Ukoliko smo vas pozvali da se ne šokirate na japansku pizzu, na ovu švedsku se slobodno možete šokirati. Zamislite tijesto pizze, na koje idu banana i curry, a sve je to još posuto kikirikijem! Ukoliko je za ovu kombinaciju čuo neki picajol iz Napulja, uvjereni smo kako je zavapivši „mamma mia“ zatražio još i liječničku pomoć...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju