Sunčanica je česta gljiva u listopadnim i mješovitim šumama čitave Europe, a raste i na rubovima šuma, uz puteve i na livadama. Kod nas se još zove i smrčulja, kozara, suncobran, kišobranara, srndakuša ili parazolka, a prepoznatljiva je po klobuku koji oblikom (i uzorkom) podsjeća na damski suncobran.

Mlade gljive imaju zatvoren, jajasti klobuk koji se s vremenom otvara i postaje plosnat. Obično je širok 10 do 30 centimetara, zna narasti i do 40, a sunčanica svjetska rekorderka težila je više od 25 kilograma.

Bijelkasti klobuk prekriven je smeđim ljuskicama koje su gušće u centru, a prema rubu se prorjeđuju. Zadnja provjera je li sunčanica doista sunčanica je prsten koji ova gljiva uvijek ima, a on je debeo i pomičan.

Sunčanice rastu od kasnog ljeta do jeseni, ali mogu se, ovisno o kiši, temperaturama i drugim čimbenicima, sresti i u srpnju pa i u svibnju.

Većina vrsta sunčanica je jestiva, a najčešće se prže na naglo ili pohaju, no ukusne su i u varivima, rižotima ili u umaku za tjesteninu. Sunčanice ne smiju dugo stajati na sobnoj temperaturi, ali u papirnatoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ostat će svježe nekoliko dana. Pazite da gljive nisu nabijene i stisnute.

Ako ih se odlučite osušiti, narežite ih na tanke trakice i osušite na prozračnom mjestu ili u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva. Sušene sunčanice čuvajte u staklenkama ili isto u papirnatim vrećicama.

Mi smo odlučili s vama podijeliti krajnje jednostavan recept za pohane sunčanice. Klasik savršen za nedjeljni ručak nakon šetnje šumom. Poslužite uz pire krumpir, naravno.

Sastojci za pohane sunčanice:

  • sunčanice, samo klobuci
  • jaje
  • brašno
  • krušne mrvice
  • ulje (za prženje)
  • sol
  • limun, za posluživanje

Priprema pohanih sunčanica:

  1. Očistite gljive čistom krpom, nemojte ih prati pod vodom.
  2. Uklonite stručke.
  3. U zdjelici dobro razmutite jaje i dodajte malo soli. Pripremite plitke posude s brašnom i mrvicama.
  4. Klobuke prvo uvaljajte u brašno pa u jaje pa u krušne mrvice.
  5. Pržite sunčanice dok ne dobiju hrskavu koricu, oko 2 minute sa svake strane.
  6. Poslužite s limunom, uz pire krumpir kao prilog.

Punjene gljive portobello: Recept hrvatske glumice za brzi obrok bez glutena Lana Barić: Punjene portabello gljive - 5 Lana Barić: Punjene portabello gljive - 6 Lana Barić: Punjene portabello gljive - 8 +10 Lana Barić: Punjene portabello gljive - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju